Už na jaře v první etapě projektu magistrát zalesnil 2,2 hektarů prostranství a zatravnil rozsáhlé území bývalých polí. V rámci zalesnění bylo postaveno více než dva kilometry oplocení, které bude v budoucnu chránit nový les před poškozením zvěří.

Hlavní dřevinou je dub zimní, který bude tvořit asi 40 procent všech stromů. Z ostatních listnatých dřevin byly vysazeny lípa srdčitá, habr obecný, třešeň ptačí a javor klen. Na podzim tohoto roku proběhne druhá etapa výsadeb, při které bude zasazeno 550  alejových stromů jednotlivě i ve skupinkách. Tyto výsadby budou rozmístěny v ploše zatravněných ploch. Během tohoto období bude vysazeno dalších 25 000 ks sazenic dřevin.

Takto vypadala revitalizace Stromovky v loňském roce:

Video
Video se připravuje ...

Práce ve Stromovce jsou v plném proudu. Zuzana Kábelová

Druhá Stromovka

Magistrát také plánuje i výstavbu cest, které zpřístupní území pro návštěvníky lesa. V návrhu jsou plánovány dvě hlavní cesty a celé prostranství okolo Dívčích Hradů by se tak už za několik let mohlo podobat Stromovce, která je nedaleko Holešovic.

„Tento projekt je největší přeměnou zemědělské půdy, která byla realizovaná odborem ochrany prostředí pražského magistrátu, velikostí se téměř vyrovná Stromovce,“ říká radní pro životní prostředí Jana Plamínková (STAN/Trojkoalice). „Na bývalých polích zde vznikne území tvořené drobnými lesíky, rozptýlenou zelení a především rozsáhlými plochami luk,“ dodává.

Koně Převalského

Novou „atrakcí“ by pak na místě mohla být i stáda koňů Převalského. S tímto nápadem přišla pražská zoologická zahrada po domluvě s městskými částmi a Prahou. Výběh o výměře 20 hektarů se zázemím pro ošetřovatele postaví Zoo Praha na pozemcích magistrátu, který na stavbu uvolnil 6,5 milionu korun.

Fotogalerie
13 fotografií