Jedenáct míst prošli, z devíti míst už mají výsledky. „Nebyla prokázána pozitivita klíšťat na těchto místech: V Klánovickém lese (Praha 9), Satalické oboře (Praha 9), Prokopském údolí (Praha 5), Pod Kesnerkou (Praha 5), ve Stromovce (Praha 7), v Ďáblickém háji (Praha 8), v Hostivařském lese (Praha 10) a v Kunratickém lese - oblast U Václava IV. (Praha 4),“ uvádí web Hygienické stanice hlavního města Prahy (HSHMP).

Parazita pozitivního na klíšťovu meningoencefalitidu zatím našli v oblasti Kunratického lesa v lokalitě u supermarketu Globus. „Záchyt nakaženého klíštěte automaticky neznamená, že by tam lidé měli přestat chodit. Je ale potřeba dbát na základní prevenci,“ uvedl Jan Jarolímek, šéf pražských hygieniků. „Základem je dodržování těchto pravidel: mezi ně patří očkování proti klíšťové encefalitidě, vhodné oblečení, používání repelentu a v případě přisátí klíště jeho včasné odstranění,“ dodal.

Vlajkování

Sběr klíšťat se provádí takzvanou metodou vlajkování, kdy odborní zaměstnanci HSHMP prochází terén s bílou flanelovou látkou se středně dlouhým vlasem. Ta připomíná srst zvířete, a proto se na ni klíšťata snadno zachycují. Po každém „vlajkování“ se klíšťata roztřídí podle vývojového stádia do zkumavek a odešlou do laboratoří.

Takhle probíhá vlajkování klíšťat:

Video
Video se připravuje ...

Ženy s bílými vlajkami chodí po lese: Takhle se odchytávají klíšťata! Daniel Vitouš

Fotogalerie
28 fotografií