Radnice Prahy 8 informovala o zajímavém projektu, který funguje na území městské části. Studenti Střední odborné školy sociální, Středního odborného učiliště kadeřnického a Karlínské obchodní akademie docházejí za seniory místních pečovatelských domů, aby jim zpestřili den. Mladí lidé chodí za těmi staršími vždy ve dvojici.

„Zatím mám z každé návštěvy radost a moc dobrý pocit. Chodíme s kamarádkou do DPS Bulovka. Povídáme si tam se seniorkami o tom, co děláme, co nás baví. Spoustu nových informací se zase dozvíme od nich. Jedna paní tam třeba šije naprosto úžasné kostýmy na panenky, přesně podle různých období. Určitě je se o čem bavit,“ prozradila jedna z hodinových vnuček Dominika Soukupová, budoucí kadeřnice.

Podle seniorů, za kterými studenti docházejí, je jejich návštěva vždy jako osvěžující závan mládí. Kromě DPS Bulovka vnuci a vnučky chodí ještě do pečovatelských domů Křižíkova a Burešova.

„Studentům a vedení jejich škol patří velký dík. Hodinový vnuk představuje báječné a přitom naprosto přirozené mezigenerační propojení. Obě generace si ze společného setkávání jistě něco odnesou. Pro studenty je to výborná zkušenost pro celý život, navíc jsou inspirací a příkladem pro své vrstevníky,“ uvedl k projektu starosta Prahy 8 Roman Petrus (ČSSD).

Patrony hodinových vnuků a vnuček jsou zpěvák Ben Cristovao a olympionička Bára Závadová. Do akce se od dubna zapojilo celkem jednadvacet studentek a tři studenti. O letních prázdninách bude mít projekt přestávku, v září se bude pokračovat.

Mezigeneračních projektů existuje na území Česka víc. Podívejte se, jak fungují takzvané čtecí babičky, které chodí číst dětem do školky pohádku před spaním:

Video
Video se připravuje ...

Seniorky čtou pohádky dětem ve školce. „Dává mi to nový impuls,“ říká jedna z nich Lukáš Houdek- HateFree

Fotogalerie
5 fotografií