Soukromý vlastník se o Pitkovické rybníky dlouhodobě nestaral, a tak jejich okolí postupně zpustlo a vzniklo zde několik černých skládek. To se ale změnilo na konci loňského roku, kdy zástupce starosty Prahy 22 Jiří Knotek (HPP) navrhl odkup pozemků za účelem výstavby městského parku.

Zástupcům městské části se nakonec podařilo vyjednat odkup několika pozemků o celkové rozloze skoro 23,5 metru čtverečních za osm milionů korun. „Městská část Praha 22 zaplatila pouze 800 tisíc korun. Zbylých 7,2 milionu korun pokryje magistrát jako součást dotace,“ upřesnil detaily transakce zástupce starosty Jiří Knotek.

Úprava cest a výsadba nových stromů

Nyní je na plánu ošetření vzrostlých stromů, zahradníci pak prořežou náletové křoviny, vysadí okrasné dřeviny a vysypou nové zpevněné cesty. S asfaltem se tak v novém parku setkáte jen v minimální míře. Díky tomu zůstane zachován přírodní ráz a nebudou porušeny přirozené přírodní procesy.

V části parku soustředěné při ulici K dálnici budou navíc k dispozici různé volnočasové prvky pro návštěvníky všech věkových skupin i zájmů. „Středobodem parku bude dřevěný altán a veřejné ohniště, které bude sloužit všem milovníkům táborového ohně, špekáčků a příjemného posezení. Podobná místa již fungují v celé metropoli. Jedním příkladem za všechny může být veřejné grilovací místo s otevřeným ohništěm v Kunratickém lese,“ doplnila tisková mluvčí Prahy 22 Petra Vaňková.

Podívejte se, jak to při stavbě vypadá:

Fotogalerie
6 fotografií