Přiblížit sport široké veřejnosti, podpořit sousedské turnaje amatérských sportovců, umožnit sportování po celý rok, propagovat místní sportoviště a kluby a každý měsíc věnovat jednomu sportu. To je plán radnice desáté městské části, jak povzbudit chuť sportovat a bavit se pohybem. Součástí projektu Aktivní desítka bude i deset velkých turnajů, kterých se mohou zájemci zúčastnit zdarma.

Mezi obvyklé sporty jako hokej či tenis zařadila Praha 10 i méně známé sporty jako badminton, míčový čtyřboj či deskové hry. „Podařilo se nám navázat spolupráci se sportovními kluby a turnaje organizujeme společně. Lákáme naše obyvatele, aby si vyzkoušeli nové sporty a poznali co nejvíce sportovišť v jejich okolí, která se pro ně otevřou,“ vysvětlila předsedkyně sportovního výboru Kateřina Peštová (ČSSD).

Sportovat může každý

Radnice také spustila i webové stránky s databází sportovních klubů či mapou hřišť a sportovišť. Dalším krokem jsou právě velké turnaje, které se uskuteční vždy jeden den v každém měsíci. Turnaje jsou určené nadšencům i amatérům.

Pro nováčky budou dispozici zkušení instruktoři a sportovní klání budou určena všem věkovým kategoriím. Přijít si zasportovat tak mohou rodiče s dětmi, senioři, ale také skupina přátel, sousedů či spolužáků. Součástí sportovního dne budou také exhibice profesionálů či dny otevřených dveří sportoviště, kde se akce bude konat.
Turnaje se zdarma může zúčastnit každý.
Autor: MČ Praha 10
První na řadě je turnaj společenských her, který se uskuteční v sobotu 1. dubna od 13 hodin v ZŠ Nad Vodovodem. „Na programu je hraní kuliček, pétanque, šachy a další deskové hry. O měsíc později se odehraje turnaj v bowlingu,“ plánuje radní pro sport Bohumil Zoufalík (BPP).