Historie budovy sahá až k roku 1907, kdy byla založena první pražská továrna na automobily, která byla později přejmenována na značku Praga. V areálu ČKD Kolbenova se vyráběly osobní i nákladní automobily a komponenty pro ně. Jeden z reklamních sloganů této firmy zněl: „Vyrábíme vše, od špendlíků po lokomotivy!!!“

Kolben Open založily roku 2014 umělkyně z Pragovky Zuzana Růžičková a Lucie Nováčková, původně jen pro pár kamarádů. Nakonec se ale otevřené ateliéry staly celodenní uměleckou událostí. Návštěvníci budou moci nahlédnout do ateliéru 50 čili dvou třetin umělců Pragovky.

Nově otevřou i Halu E

„Letos otevřeme vnitřní prostory Haly E, které byly až dosud v akci Kolben Open nepřístupné. Zároveň připravujeme velikou výstavu rezidentů Pragovky s názvem With Wings... Pragovka 2017, kurátorovanou Karlem Srpem mladším,“ uvedli organizátoři.

Oproti dřívějším ročníkům se spektrum otevírajících rozšíří také na designérské a řemeslnické ateliéry v areálu, otevře se ale i několik zkušeben. Návštěvníci tak uvidí například dílnu na renovaci historického nábytku, ale i rockovou zkušebnu. „Těžiště celé akce však stále zůstává v otevírajících volných umělcích, tedy malířích, sochařích a konceptuálních umělcích,“ dodali organizátoři.

Na akci se mohou těšit i děti, a to na workshop, kde si mohou projít třemi kreativními hnízdy. Scénografka Daniela Klimešová povede dílnu na výrobu jednoduchých loutek a Martin Vlček povede část dílny nazvanou „Auto – Pragovka budoucnosti“. Petra Lacinová se ve své části dílny půjde s dětmi pro změnu podívat do ateliéru Veroniky Landy a povede galerijní animaci inspirovanou jejím dílem.

Dospělí se zase budou moci zúčastnit keramického workshopu, nechat si zahrát ve zkušebně na přání a nahlédnout na probíhající čalounický kurz, ale hlavně si prohlédnout umělecké ateliéry. Tam pohovořit s umělci a zhlédnout kurátorovanou výstavu výběru rezidentů Pragovky.

Lákadlem bude i prohlídka s pamětníky, na kterou je ale nutné se registrovat předem. „Půjde se jen jednou a prohlídka má omezenou kapacitu zhruba sedmdesáti osob. Registrujte se tedy na e-mailu marcel.tomasek@gmail.com,“ upozornili organizátoři.

Podívejte se, jak to v Pragovce vypadá:

Fotogalerie
11 fotografií