Lidé v Praze 8 mohou využít nového způsobu hlášení neuklizeného nepořádku. Městská část sestavila novou úklidovou četu, která vyjede tam, kde místní obyvatelé nahlásí problémy s odpadky nebo jinou nežádoucí nečistotou.

Projekt se zatím nachází v pilotní fázi, radnice nyní hodlá sledovat, jak si úklidová četa povede a jak spokojení budou Pražané.

V současnosti mohou lidé práci úklidové četě zadávat pomocí webové služby hlášení závad, případně lze kontaktovat koordinátora oddělení okamžitého úklidu přes e-mail. Do budoucna se počítá i se zanesením této služby do konceptu chytré mobilní aplikace, pomocí které bude možné nepořádek snadno hlásit. Uživateli navíc po úklidu přijde do telefonu fotografie, která zdokumentuje výsledek úklidu.

„Pracovníci provádějící úklid jsou přímo zaměstnanci městské části, konkrétně odboru životního prostředí. Nemusíme tedy pro nahlášený úklid složitě objednávat externí firmu, ale můžeme jej provést vlastními silami. Cílem je, aby úklid proběhl v řádu jednotek hodin od nahlášení nepořádku,“ uvedl k nové službě místostarosta Prahy 8 Matěj Fichtner (ANO).

V březnu spustil magistrát aplikaci Zmente.to, kam můžete hlásit problémy (díry v chodníku, nepořádek, rozbité lavičky...) z celé Prahy. V tomto díle Selfie z Prahy se podívejte, jak nová služba funguje:

Video
Video se připravuje ...

Zakázané záběry: Takto jste Prahu neměli vidět! A osada v centru, ze které jde strach. Matěj Smlsal, David Vaníček