Šedé nádoby na třídění kovů se postupně rozšiřují po Praze. Během února v ulicích metropole přibylo dalších 39 takových popelnic, podle Pražských služeb bude jejich počet neustále narůstat. Také výše vytříděných tun kovů v hlavním městě stoupá, v lednu Pražané vyhodili do těchto nádob přes 6 tun kovových obalů.

„Za šest měsíců od startu projektu se podařilo vytřídit už 27, 8 tun kovových obalů. Za postupným nárůstem stojí jednak vyšší povědomí Pražanů o možnosti třídit kovové obaly, ale také vyšší počet třídících míst,“ řekl mluvčí Pražských služeb Radim Mana.

Co tam patří?

Do šedých kontejnerů mohou lidé vyhazovat hlavně prázdné nápojové plechovky. Patří do nich také prázdné konzervy, tuby, kovové uzávěry nebo víčka. Nevyhazujte do nich obaly od deodorantů ve spreji, motorových olejů, benzínu, barev a dalších chemických nebo nebezpečných látek.

„Nádobky od sprejů jsou považovány za nebezpečný odpad. K jejich sběru v Praze slouží sběrné dvory nebo sběrná místa nebezpečných složek komunálního odpadu,“ zdůraznil Radim Mana.

V areálu Pražských služeb dochází po svozu z jednotlivých sběrných míst k ručnímu roztřídění obsahu na kovové obaly. Pracovníci poté lisují odpad do balíků, které si přebírá odběratel k dalšímu zpracování.