Díky chladnému lednovému počasí zamrzly v metropoli rybníky i část řek. Po posledních teplých zimách to byla pro Pražany konečně příležitost vyrazit na brusle. Teď už si ale musíte dávat pozor, jelikož se začíná oteplovat.

Některé městské části tak apelují na jejich občany, aby na led v žádném případě nevstupovali. Rozhodně se nedoporučuje volný pohyb po ledu o tloušťce menší než 16 cm.

Po ledové ploše hlavně nesmí lidé chodit ve skupinách, může dojít k náhlému přetížení ledu a k jeho prasknutí. Stejně tak by lidé měli chodit alespoň pět metrů od sebe.

Nebezpečí pro děti

Nejvíce ohroženými jsou děti. Zimní radovánky u Berounky se málem staly osudné pro šestiletého kluka z Prahy 16. Ve čtvrtek 26. ledna se odpoledne u radotínské lávky propadl do ledové vody malý chlapec. Skupina několika dětí si hrála na místě, kde není dostatečně pevný led, ten pod šestiletým chlapcem praskl a dítě tak spadlo do Berounky.

Naštěstí kolem byli i další lidé, kteří rychle zavolali policii. Během několika minut strážníci dorazili na místo a promrzlé dítě odnesli do služebního vozidla. Chybělo však málo a z hry mohla být tragédie.

Podívejte se na fotogalerii zamrzlých řek, rybníků i nehod po celém Česku:

Fotogalerie
40 fotografií