Za poslední roky se Praha musí každoročně vypořádávat s více než 300 tisíci tunami odpadu. Přes čtvrt milionu tun z tohoto čísla činí běžný směsný odpad, téměř 52 tisíc tun pak tříděný materiál. Vyplývá to z informací Pražských služeb.

V ulicích metropole se nachází více než 135 tisíc odpadních nádob, které denně obsluhuje stovka svozových vozidel. Většina tohoto nepotřebného materiálu končí v takzvaném Zařízení na energetické využití odpadu, které stojí v Malešicích.

V pořadu Selfie z Prahy se podívejte, jak odpad v Malešicích zpracovávají:

Video
Video se připravuje ...

U Gottovy vily v Praze jezdí utajená lanovka! A co vyrábí z vašich odpadků, které vyvezou? Matěj Smlsal, David Vaníček

Třídí se stejně už deset let

Z hlediska dlouhodobé statistiky třídění odpadu v Praze zůstává vše víceméně na stejné úrovni. Už od roku 2008 lidé v metropoli vytřídí kolem 50 000 tun separovaného materiálu ročně. Ekologické vzdělání obyvatel je tak prakticky již desetiletí neměnné.

Od loňského roku přibyla do této kategorie jedna novinka: obyvatelé mohou nově do speciálních šedých nádob vyhazovat tříděné kovy. Od 1. srpna do konce roku 2016 vytřídili 21 tun tohoto odpadu.

„Pražané v uplynulém roce vytřídili více než 21 000 tun papíru, bezmála 13 000 tun plastů, přes 16 500 tun skla a 937 tun nápojových kartonů,“ uvedl mluvčí Pražských služeb Radim Mana. Třídění má podle něj jednoznačně ekologický efekt.

„A co se tříděných nádob na kovy týče, počet separačních míst vybavených novým kontejnerem bude v letošním roce narůstat,“ uzavřel Mana.

Podívejte se na fotky, jak odpad zpracovávají:

Fotogalerie
8 fotografií