Od léta roku 2013 neměli obyvatelé Prahy a další návštěvníci parku Folimanka příležitost využít nejkratší cesty na Ztracenku a směrem ke Karlovu. Cesta skrz novoměstské hradby byla uzavená, protože zde hrozil pád kamení.

V listopadu 2012 se přitom lidem zpřístupnil zrenovovaný Bastion hradebního komplexu, který se do parku Folimanka napojil točitým schodištěm a průchodem hradbami. Zanedlouho se ale prostor pro pěší uzavřel. Zjistilo se totiž, že hradby nebyly v minulosti vybudovány podle běžného postupu.

„Stěna hradby se obvykle skládá ze dvou paralelních stěn, které bývají stavebně provázány a mezera zasypána. To má pomoci odolávat zásahu projektilů z děl. Zde provázání chybělo, stejně jako opěrné vnější pylony, které by poměrně tenkou zeď z nepravidelných kamenů pospojovaných málo kvalitní malbou udržely,“ upřesňuje Městská část Praha 2 na webu.

Navzdory uzavření v létě roku 2013 se samotné práce na místě fyzicky podařilo zahájit až na podzim 2015. Velice dlouhou dobu totiž zabralo hledání způsobu opravy této historické stavby tak, aby vyhovovala také památkářům.

Cesta na Bastion se v parku Folimanka v Praze 2 po třech letech znovu otevřela.
Autor: MČ Praha 2

Nejsou to jediné novinky

„Jsme rádi, že se tato část parku konečně zprůchodní pro veřejnost, to byl náš záměr při rekonstrukci Bastionu a jeho okolí. Nyní celý areál opět získá svůj ztracený kontext. Není to jediná dobrá zpráva pro veřejnost, pokud jde o park Folimanka. V těchto dnech městská část otevřela další partie, které prošly rekonstrukcí a z dříve zanedbaného koutu se proměnily v pěší promenádu nad Nuselským údolím. Takzvaná Sluneční terasa se naplno zaskví na jaře, kdy bude možné dokončit zahradnické práce,“ říká zástupce starostky Prahy 2 Václav Vondrášek (ODS).

Podívejte se, jak to nyní kolem Bastionu vypadá:

Fotogalerie
5 fotografií