Historické centrum hlavního města je specifickou lokalitou. Nachází se zde nejvyšší počet mimopražských návštěvníků, a tak je také udržování pořádku velice citlivým tématem.

Na základě podkladů policie je patrné, že z dlouhodobého hlediska se v Praze 1 daří udržovat bezpečnost s narůstající úspěšností. Klesá zde počet trestných činů a naopak roste jejich objasněnost.

Například v roce 2014 zde došlo k celkem 55 loupežím, podařilo se z nich přitom objasnit 56 procent. V letošním roce zatím do konce října došlo k 26 loupežím a vyšetřovatelé objasnili 65 procent z těchto činů. Ten nejhorší trestný čin – tedy vraždu – kriminalisté v centru metropole řešili letos zatím jednu, navíc se ji už podařilo uzavřít.

Kamery odhalí potenciálního pachatele

„Přestože s nelibostí tu a tam stále narážím na oblíbené klišé, jak je v naší městské části nebezpečno, opak je pravdou. To jednoznačně potvrzují i oficiální policejní statistiky. Naopak v případech nadměrného hluku, opileckých výstřelků a dalších podobných přestupků ještě existuje velký prostor pro nápravu. Bez přijetí příslušných vyhlášek hlavním městem a navýšení počtu strážníků má ale radnice svázané ruce,“ říká starosta Lomecký.

Kromě těchto opatření si radnice mnohé slibuje od instalace takzvaných chytrých kamer, které dokážou na základě analýzy chování sledovaného jedince předem určit, jestli od této osoby hrozí páchání trestné činnosti.

„Modernizovaný kamerový systém a zřízení specializovaného dohledového pracoviště povedou k výrazně rychlejším zásahům policie proti výtržníkům a pachatelům trestných činů. Systém bude podle typického chování upozorňovat na potenciální hrozby a hlídky budou moci operativněji reagovat,“ dodává k tématu bezpečnosti starosta Oldřich Lomecký.