V srdci metropole probíhají průběžné práce na odstraňování škod po řádění sprejerů. Ani historickému centru Prahy se nevyhýbají situace, během kterých dochází k nelegálnímu posprejování fasády budov nebo zdiva.

Praha 1 k likvidaci těchto nežádoucích jevů používá ekologickou technologii. Pomocí takzvané „vapky“, která dokáže stříkat proud vody pod obrovským tlakem, dochází k odstraňování sprejů ze stěn objektů. K tomuto účelu se také používá horká voda, která má až 98 °C.

Posprejovaná zeď v Masné ulici
Autor: MČ Praha 1

Navzdory tomuto ekologicky šetrnému způsobu odstraňování se jedná o nákladnou službu. Odstranění jedné plochy po znehodnocení sprejerem vyjde na stovky tisíc korun.

Chodí i do škol

„Graffiti považujeme za velmi vážný problém, a tak do jeho odstraňování investujeme nemalé prostředky. Kromě toho jsme se ale rozhodli o tomto problému více diskutovat s dětmi a mladými lidmi, aby si uvědomili škodlivost tohoto počínání i postihy, které za to hrozí,“ vysvětluje místostarosta Prahy 1 Richard Bureš (ODS).

V rámci prevence probíhají o graffiti také diskuze ve školách Prahy 1.
Autor: MČ Praha 1

V rámci prevence probíhají diskuse se žáky škol a místní radnice chystá také video. V něm se mají objevit konkrétní případy sprejerů, kteří na svoje nelegální aktivity z hlediska graffiti doplatili a chtějí vše napravit.

Během odstraňování graffiti v Praze 1 došlo k vyčištění plochy na Kampě u Hergetovy cihelny a v Masné ulici. Těchto likvidačních prací se účastnili také studenti místní školy, kteří si sami speciální technologii vyzkoušeli.

Za odstranění sprejerských výtvorů na Kampě radnice zaplatila 250 tisíc, oprava zdi v Masné ulici vyjde na zhruba 300 tisíc korun.