Náměstí Bratří Synků by v budoucnu mělo změnit svou tvář. Myšlenka, kterou uveřejnila městská část Praha 4, je teprve v plenkách. Radnice v současnosti hledá malé talentované žáky a studenty, kteří by změny pomohli vymyslet.

Radnice a platforma „Architekti ve škole“ vyhlásily soutěž, které se zúčastní základní a střední školy v Nuslích. Jednotlivci nebo celé týmy budou mít za úkol přijít se zpracováním tématu, námětu nebo přístupu pro plánovanou revitalizaci náměstí.

„Velmi nás zajímá, jak děti vnímají tento významný veřejný prostor. Děti užívají veřejný prostor stejně jako dospělí a mohou ho užívat i lépe,“ uvedla radní pro územní rozvoj a výstavbu Alžběta Rejchrtová (Trojkoalice/SZ).

Náměstí Bratří Synků vzniklo v roce 1903 jako centrum s tržištěm, které napříč protla tramvajová trať. Celková rozloha plochy nuselského náměstí činí téměř 9 tisíc metrů čtverečních.

Talentovaní studenti a žáci mají ještě relativně dost času se nad svými projekty pořádně zamyslet. Architektonická soutěž pro školáky v Nuslích totiž přijímá soutěžní návrhy až do 15. února 2017, výsledky soutěže se pak všichni dozví v březnu.