Pražané si už brzy budou muset zvyknout na nové dopravní řešení v Holešovicích. Na křižovatce ulic Heřmanova a Bubenská přijdou šoféři o jeden jízdní pruh, naopak na místě díky tomu vzniknou nová parkovací místa. Došlo také k rozšíření chodníků a přibyly i bezpečné cyklopruhy.

Radnice Prahy 7 se ztráty jízdního pruhu z hlediska dopravy nebojí. „Otevření tunelu Blanka přeneslo úbytek aut v oblasti Letné. To nám umožňuje plánovat dopravu na našem území tak, aby byla klidnější a bezpečnější. Přesvědčili jsme se, že zklidnění ulice Veletržní, kde téměř před rokem došlo k odebrání jízdního pruhu a přidání parkovacích míst a cyklopruhů, nijak nenarušilo plynulost místní dopravy,“ uvádí zástupce starosty Ondřej Mirovský.

Nová podoba křižovatky ulic Bubenská a Heřmanova
Autor: MČ Praha 7

Mezi další úpravy na křižovatce ulic Heřmanova a Bubenská nově patří zkrácení přechodu pro chodce a přidání nového přechodu přes napojení garáží. Došlo také na bezbariérové úpravy.

Praha 7 chce vytvořit „Zónu 30“

Místní úřad chce v dopravní úpravě své oblasti pokračovat. Z důvodu zklidnění a vyšší bezpečnosti by radnice ráda prosadila vytvoření takzvané „Zóny 30“, kde by se snížila maximální povolená rychlost z 50 na 30 km/h.

Do této zóny úřad plánuje zahrnout většinu komunikací od ulice Bubenská směrem na Letnou. Takové omezení by se ovšem netýkalo hlavních dopravních tepen v oblasti – tedy ulic Veletržní, Milady Horákové a Korunovační.

„Předpokládáme, že si na plošné snížení rychlosti na Letné budou řidiči chvíli zvykat, domníváme se však, že je to krok správným směrem, který funguje v řadě evropských měst. Snížení rychlosti na třicítku umožní nejen bezpečnější pohyb chodců a cyklistů, ale sníží rovněž hlukovou zátěž z projíždějících aut,“ míní místostarosta Ondřej Mirovský.

Fotogalerie
5 fotografií