„Poesiomat je jako jukebox na poesii,“ uvádí sdružení Piána na ulici, které myšlenku Poesiomatu v Praze přivedlo na svět. Nový výběr básní, které si lidé v Praze 2 mohou venku pustit, nabídne skutečná světová básnická esa.

Jména jako Allen Ginsberg, Lawrence Ferlinghetti, Gregory Corso nebo William S. Burroughs mluví za vše. Tyto autory si navíc v Poesiomatu budete mít možnost přehrát v originálním autorském přednesu

Americké básně, do kterých se můžete zaposlouchat, najdete také v newyorském Poesiomatu u legendárního klubu Bowery Poetry Club v East Village, který vznikl k příležitosti Ginsbergových nedožitých devadesátých narozenin.

Do nového výběru básní přibudou také další čeští autoři. Poesiomat tak přehraje také Jana Zábranu, Pavla Zajíčka, Petra Nikla nebo Egona Bondyho. „Poesiomat s touto dramaturgií bychom rádi nechali minimálně do konce roku v rámci celého Amerického roku Českého rozhlasu,“ sdělila ředitelka projektu Michaela Hečková.

Poesiomat mění repertoár.
Autor: Eva Fornálová

Poesiomat na trojku a letiště

Přístroje na pouliční přehrávání básní jsou velice populární i v zahraničí. Najdete je také v Londýně, New Yorku, Kyjevě, Benátkách nebo Moskvě. „Na podzim, během září bychom pak rádi oslovili školy z Prahy 2 pro edukace a komentovanou hodinu češtiny u Poesiomatu,“ prozradila Michaela Hečková.



Poesiomat už se rozšířil i do zahraničí, ovšem v Praze je stále pouze jeden. Ale ne na dlouho. „V současné době začínáme jednat s Prahou 3 a tamním odborem kultury o umístění Poesiomatu na náměstí Jiřího z Poděbrad. Rádi bychom jej nasytili žižkovskými autory, pořádali k němu literární procházky a další akce,“ svěřila se s plány Michaela Hečková.

Po Žižkově by navíc mohl přibýt další jukebox na poezii i na Letišti Václava Havla. „Přemýšlíme, zdali a jak bychom mohli uctít památku Václava Havla v době jeho říjnového výročí. Koketujeme zatím s myšlenkou využít úryvky z jeho textů a umístit takový Poesiomat s texty v češtině a anglickém překladu třeba právě na letiště. Ale tohle je zatím v etapě promýšlení,“ dokončila Michaela Hečková.
Fotogalerie
21 fotografií