Obyvatelé hleděli v posledních letech na mnoho chátrajících budov v Praze 5, o které se nikdo nestaral, a došlo i na stížnosti na radnici. V letošním roce však městská část vyhradila miliony korun na opravy objektů. Praha 5 začala například s rekonstrukcí osady Buďánka. Vedle toho ale nechá zrekonstruovat například objekt Záhorského.

Praha 5 vzkřísí objekt Záhorského

Po přestavbě by zde měl vzniknout prostor pro komunitní a rodinné centrum, včetně mateřského centra a multifunkčního sálu pro čtyřicet lidí, dále nízkoprahové zařízení s dvěma místnostmi pro doučování dětí, prostory pro dětskou skupinu a zahrada. „Pokud vše půjde dobře, dodavatele stavby budeme vybírat na jaře 2017,“ říká radní Pavel Richter (TOP 09).

Nyní je na zhotoviteli, aby provedl technický průzkum, vypracoval studii, projektovou dokumentaci, inženýrskou činnost a zpracoval dokumentaci pro zadání stavby. „Přesné funkce nám vyplynou během zpracování studie – uvidíme, jaké budou dispoziční možnosti,“ dodává radní Richter.

Náplavka pro lidi

Kromě výše zmíněných staveb se také plánuje revitalizace Smíchovské náplavky. „Studie zanalyzuje potenciál břehu a navrhne možnosti jeho dalšího rozvoje,“ říká starosta Prahy 5 Radek Klíma (TOP 09).

Podkladem se stane mimo jiné studie vltavských břehů, kterou nechal zpracovat Institut plánování a rozvoje hlavního města Prahy. „Díky studii chceme pozvednout levý břeh Vltavy, změnit přístup k jeho využívání, zregenerovat celý prostor, a hlavně se dobrat k řešení, které břeh maximálně zpřístupní pro multifunkční kulturní, společenské a rekreační vyžití,“ dodává starosta.

Fotogalerie
20 fotografií