„Pavilon odráží myšlenku propojení generací. Zatímco v Rezidenci RoSa žijí převážně senioři, ‚hravý slunečník‘ vytvořili mladí studenti jako svůj akademický projekt, kterým chtějí poskytnout nejen místo pro ukrytí před sluncem, ale také zábavu pro malé i velké,“ říká Anna Ježková za Rezidenci RoSa.

Interaktivní pavilon vyrostl v pražských Kobylisích. Návštěvníkům je k dispozici.
Interaktivní pavilon vyrostl v pražských Kobylisích. Návštěvníkům je k dispozici.
Autor: Archív: RoSa

Zkreslený horizont může měnit svou strukturu. Proměnné části pavilonu umožní návštěvníkům jednoduše vstoupit a nechat se plně obklopit. To vše bez jediného fyzického kontaktu. Tento úkaz je tvořený více jak stovkou částí, které se vztahují k pozici návštěvníka vůči pavilonu. V jeho středu se tak člověk ocitne v kopuli.

„Je to vlastně taková hra mezi člověkem a objektem. Na základě nášlapných ploch postupně mění tvar a stíní před sluncem,“ uvádí Martin Gsandtner, vedoucí projektu.

Celý pavilon je velký 3 x 4 metry v půdorysu a vysoký přes dva metry. „Vize byla udělat pavilon jako létající koberec a pověsit ho na lana tak, aby nebyla vidět. Šlo o to navodit dojem volného prostoru, podpěry ale myšlenku nenarušují. Stále jde vlastně o průzkum interakce mezi člověkem a objektem,“ říká Gsandtner.

Výzvou pro studenty architektury byl také fakt, že se museli poprat se složitým digitálním motorem pavilonu a jeho mechanickými a technologickými dovednostmi.

Podívejte se, jak pavilon vypadá:

Fotogalerie
5 fotografií