Plány na zavedení takzvaných modrých zón se neustále měnily. Radnice tak nemohla občanům poskytovat relevantní informace.

Ani po měsících dohadů není jasné, kdy začnou zóny platit. Nicméně úřad alespoň nějaký pokrok udělal.

Ve výdejně v Preslově ulici 5, která dosud fungovala jako informační centrum, začala prodávat parkovací oprávnění. Nově už to nejsou parkovací karty. Oprávnění má elektronickou podobu a je vázáno na registrační značku vozidla.

Denně přichází tak 20 lidí. Pracovníci jim zároveň odpovídají na dotazy, jak se jednání s magistrátem ohledně zón vyvíjela a kdy pravděpodobně začnou platit.

Termín se posunul několikrát

Termínů už zde bylo několik. Původně 1. duben, následně 1. květen a podle posledních informací to vypadá spíše až na polovinu srpna nebo dokonce září.

Na území městské části budou fungovat modré, oranžové a fialové zóny. Na modrých budou moci parkovat jen rezidenti nebo ti, kdo tam mají provozovnu. Oranžová slouží na maximálně tříhodinové parkování všem, lidé si ale musí kupovat lístek. Novinkou je fialová zóna. Tam budou moci parkovat rezidenti s parkovacím oprávněním, ale i návštěvníci, ovšem maximálně 24 hodin.

Parkovací zóny se nově zavedou v části Prahy 3, dále v Praze 4, 5, 6, 8 a 9. Nyní fungují už v Praze 1, 2, části 3 a 7. 

Cena karty se pohybuje od 90 do 1200 korun

Karta vyjde na 1200 korun za rok, 600 za půl roku a 300 za tři měsíce. Senioři zaparkují levněji – roční je vyjde na 360 korun, půlroční na 180 a čtvrtletní na 90 korun.

V Praze 5 a 8 navíc bude městská část rozdělena do více sektorů, takže si budete moci koupit levnější oprávnění do konkrétní zóny za 600 korun.

Výdejna parkovacích oprávnění v Praze 5 má otevřeno v těchto dnech a časech: pondělí (8–20), úterý (8–16), středa (8–18), čtvrtek (8–16) a pátek (8–14).