Dlouhodobě oblíbené farmářské trhy na Andělu začátkem května zmizely. Důvodem bylo vypršení nájemní smlouvy na pozemku a nevypsání nového výběrového řízení ze strany města. Kritika od občanů se objevila v zásadě ihned. Radnice Prahy 5 ale stále opakuje, že na to nemá vliv a pozemky jí nepatří. Nově ovšem došlo k výraznému posunu v jednání. 

Nájemní smlouva na pronájem pozemku na trhy byla s původním provozovatelem trhů uzavřena do 30. dubna. Vypsání výběrového řízení proto bylo povinností správce pozemku. Ten však veřejnou soutěž na uzavření smlouvy na pronájem části místa pro farmářské trhy v lokalitě Nádražní až pěší zóna Anděl zrušil.

Výpůjční smlouva

Technická správa komunikací se ale rozhodla pro dočasné řešení v podobě výpůjční smlouvy. Ta byla uzavřena v pátek 20. května po vzájemné s Prahou 5 na lokalitu mezi Nádražní a pěší zónou Anděl za účelem pořádání farmářských trhů, které by se měly konat v pátek 27. května 2016. 

Výpůjčky komunikací jednotlivým městským částem pro konání farmářských trhů jsou standardní formou a v tuto chvíli to byla jediná možnost, jak v co nejbližší době vyhovět poptávce obyvatel Prahy 5 a farmářům. V mezičase se bude připravovat veřejná soutěž o nejvhodnější nabídku na uzavření nájemní smlouvy na pronájem pozemků pro konání trhů.