Třetí městská část si tak každoročně připomíná povýšení Žižkova na město. „Od roku 1881, kdy byl 15. května Žižkov povýšen císařem Františkem Josefem I. na město, jsme urazili dlouhou cestu. Původně periferní čtvrť se časem proměnila v reprezentativní součást metropole, vyhledávanou pro svoji ojedinělou atmosféru, kulturu, zeleň a občanskou vybavenost. Proto se Žižkov v poslední době stává jedním z nejoblíbenějších míst k bydlení. Bezesporu tedy máme důvod společně oslavovat,“ řekla Vladislava Hujová (TOP 09), starostka Prahy 3.

Pro žáky základních a mateřských škol Prahy 3 je tedy na čtvrtek 12. května připraven v pořadí již třetí ročník fotbalového turnaje. Fotbalový turnaj o pohár Františka Josefa I. se uskuteční 12. května od 9 hodin na stadionu Viktorie Žižkov. Fotbalové síly si zde změří i ti nejmladší fotbalisti, žáci mateřských škol.

Koncert a prohlídka radnice

Fotbalovým turnajem však oslavy povýšení Žižkova na město nekončí. V pondělí 16. května rozezní prostory žižkovského kostela svatého Prokopa na Sladkovského náměstí housle Václava Hudečka společně s komorním orchestrem Musica Lucis Praga. Během koncertu se návštěvníci mohou těšit na skladby jak z období vrcholného baroku, tak z klasicismu.

Žižkov oslaví 135. výročí povýšení na město.
Autor: Zuzana Kábelová

V pondělí 16. května se také všem občanům otevře žižkovská radnice, která bude lákat na prohlídku jinak pro veřejnost nepřístupných prostor. Prohlídky s odborným výkladem budou bezplatné a jsou naplánované v časech 10, 15 hodin a 16:30.