„Veřejná vodovodní síť není primárně určená pro napouštění bazénů. Kvůli vysoké rychlosti proudění vody v potrubí může dojít k uvolnění sedimentů a tím k zakalení vody. Rovněž hrozí pokles tlaku v síti, který se může projevit i u jiných odběratelů,“ uvedl Tomáš Mrázek, tiskový mluvčí PVK. Zároveň ale dodal, že pokud Pražané budou bazén napouštět přes vodovodní přípojku, doporučuje se, aby to udělali pomalu, nejlépe mimo špičku v nočních hodinách.

Jedno z dalších nebezpečí, které hrozí, je napouštění bazénů vodou z vlastní studny, která může obsahovat jak těžké kovy, tak jiné nežádoucí látky. „Z tohoto důvodu doporučujeme napouštět bazény vodou z cisteren a předejít tak různým problémům,“ dodal Mrázek. Více informací o dodávce vody od PVK naleznete zde.

Pokud budete bazén napouštět sami, dodržujte následující pravidla

Jestliže se rozhodnete bazén napouštět vodou z veřejného vodovodu, je nezbytné držet se následujících zásad. Vodu napouštějte ve vhodnou dobu nejlépe ve všední dny, přičemž nejvhodnější doba je od 21 hodin do 5 hodin. Vodu je nutné napouštět pozvolna, aby nedošlo k poklesu tlaku ve vodovodní síti a uvolnění sedimentů, které by mohly být důvodem jejího zakalení. Zároveň je vhodné napouštět bazén před příchodem prvního tepla, protože s příchodem teplých dnů nebudete jediní, co se rozhodnou bazén si napustit.