Městská část Praha 5 odešle Magistrátu hlavního města Prahy připomínky k novele tržního řádu. Hlavní změny se mají dotknout lokality kolem Andělu. Podle návrhu městské části by z pěší zóny měly zmizet stánky s občerstvením a stávající trh by měl být omezen na 45 stánků.

Zmizí stánek s květinami?

Ze seznamu tržních míst by měl úplně zmizet i problematický stánek s květinami. „Kolem tohoto stánku existuje neuvěřitelná letitá kauza. Za samosprávu vyřešíme jeho nevhodné umístění a provoz vyřazením z tržního řádu. Státní správa, respektive stavební úřad, zároveň musí po vlastní linii řešit žádost vlastníka o trvalé umístění stánku, respektive dodatečné povolení stavby. Za městskou část říkáme jednoznačné ne, naše stanovisko zná i správce pozemku, kterým je TSK,“ říká zástupce starosty Jan Smetana (ČSSD).

Radnice Prahy 5 si klade za cíl změnit podobu pěší zóny na Andělu. Tržní místa na Andělu jsou umístěna na komunikaci ve vlastnictví hlavního města a ve správě TSK. „Městská část již dlouho usiluje o svěření příslušné části pozemku, abychom s ní mohli nakládat s ohledem na potřeby Prahy 5, dodává k situaci na Andělu starosta Radek Klíma (TOP 09).

Situace byla dlouhodobě neudržitelná a stěžovalo si na ni hodně občanů. Při výstupu z metra Anděl do sebe lidé často naráželi a kvůli stánkům byla často tato pěší zóna téměř neprůchodná. Nyní by se situace měla alespoň částečně zlepšit.