Praha 12 bojuje proti majitelům psů, kteří po svých chlupatých kamarádech nesbírají hovínka, vyhláškou o udržování čistoty na ulicích a jiných veřejných prostranstvích.

Nejvíce na Praze 12 jsou znečištěná sídliště. Ulice jsou posázené psími exkrementy. Málokdo může říct, že se mu nikdy nestalo, že by si domů hnědé překvapení neodnesl v lepším případě na botě. Ač se říká, že šlápnutí do psího exkrementu přináší štěstí, na náladě to nepřidá a pokud zrovna spěcháte nebo nemáte kde problém rychle vyřešit, je to nepříjemné nejen pro vás, ale i pro lidi ve vašem okolí. Nezodpovědných pejskařů je však mnoho a zřídkakdy potkáte zodpovědného, který po svém mazlíčkovi poctivě uklízí.

Dárečků na ulici potkáte mnoho
Autor: Jan Jakubec

Až 5000 pokuta

Prokazování těchto přestupků je pro městskou policii složité. Většina majitelů psů si na městkou policii dává pozor. Pokud strážníci mohou přestupek prokázat, řeší ho buď domluvou nebo blokovou pokutou do výše pěti tisíc korun. Děti do 15 let jsou vzhledem k věku nepostižitelné. Mladistvým lze uložit pokutu v poloviční sazbě.

„Aby byl přestupek prokazatelný, musí majitele u toho chytit nebo vidět na kameře. Přestupky strážníci řeší individuálně. Mohou je vyřešit domluvou nebo uložit blokovou pokutu do výše pět tisíc korun,” uvedla pro Blesk.cz mluvčí pražské městské policie Irena Seifertová.

Problém se netýká jen městské části Praha 12, ale celé Prahy. „Je to velice nepříjemné, pokud se synem narazíme na psí exkrement v pískovišti a je velice složité tří letému dítěti vysvětlit rizika, která exkrementy přinášejí,” prozradila pro Blesk.cz Michaela (25 let), která pracuje jako asistentka v realitní kanceláři.