Radnice Prahy 5 se rozhodla pro rekonstrukce v oblasti Buďánek vyhradit šest milionů korun pro letošní rok. Více než polovinu ale spolkne rekonstrukce bývalé budovy mlékárny. Ta se promění v infocentrum.

Práce začnou v nejbližších dnech a budou dokončeny za čtvrt roku. Po její opravě zde sdružení Odborníci a občané pro revitalizaci památkové zóny Buďánka otevře infocentrum, které bude zároveň sloužit jako místo pro setkávání a různé kulturní aktivity. 

„Výjimečně se podařilo vybrat dodavatele PENTAS, u něhož máme, i přes nejnižší nabídnutou cenu, jistotu kvality. Nyní pracuje na zabezpečení objektů Buďánek a s jeho prací jsme velice spokojeni,“ komentuje výběr dodavatele stavebních prací starosta Prahy 5 Radek Klíma (TOP 09).

Zchátralou mlékárnu má od listopadu 2015 na tři a půl roku v nájmu sdružení Odborníci a občané pro revitalizaci památkové zóny Buďánka. Pronájem je totiž podmínkou dotace z česko-švýcarského Fondu Partnerství Ministerstva financí České republiky.

Budova v osadě Buďánka projde rekonstrukcí za miliony. Bude z ní infocentrum.
Autor: MČ Praha 5

„Zápůjčka, respektive jasný majetkoprávní vztah k objektu a udržitelnost provedených investic po dobu pěti let od ukončení grantu, spolu s finanční spoluúčastí městské části, je podmínkou grantu,“ dodává Klímův zástupce Pavel Richter. Městská část Praha 5 se na rekonstrukci podílí desetinou z ceny rekonstrukce, tedy 327 tisíci korunami.

„Revitalizace osady se zpočátku potýkala s problémy. Nicméně podařilo se navázat úspěšnou spolupráci s místními občanskými sdruženími, která si kladou za cíl záchranu a využití lokality. S klidným svědomím mohu říct, že participace veřejnosti, resp. kooperace samosprávy s občanskou iniciativou je v každém případě velmi přínosná. Nejenže společně směrujeme k cíli, ale otevírají se i nové možnosti využití, řešení,“ řekl dříve starosta Klíma. 

Fotogalerie
4 fotografie