Skupina mladých lidí, často dětí či nezletilých teenagerů, se vzájemně kope a bije pěstmi přímo na ulici, jejich vrstevníci stojí okolo a řádění přihlížejí - tak vypadají videa, která se začátkem letošního roku začala objevovat na sociálních sítích. Jedním z prvních bylo video rvačky na pražském Proseku. „Policie aktéry incidentu, kteří jsou mladiství, ztotožnila a nyní s nimi probíhají úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání trestného činu výtržnictví,“ uvedl policejní mluvčí Jan Daněk. Policisté spolupracují také se strážníky, Prahou 9 i pracovníky Orgánu sociálně právní ochrany dětí (OSPOD).

V průběhu vyšetřování však vyšlo najevo, že chlapci, kteří si ve videu nemohou přijít na jméno a mydlí se hlava nehlava, jsou ve skutečnosti kamarádi, kteří rvačku zinscenovali. Zarážející bylo i chování rodičů jednoho z nich: „Matka jednoho z mladistvých na ‚zábavě‘ svého syna neviděla vůbec nic špatného. Naopak se pozastavovala nad tím, proč celou věc policie vůbec řeší,“ popsal mluvčí. 

Snaha se zviditelnit

Podle Daňka bývají často rvačky, v jejichž souvislosti se hovořilo i o řádění dětských gangů po Praze, většinou zinscenované. „Incidenty jsou často mezi aktéry předem domluvené. Cílem je zviditelnění jejich účastníků na sociálních sítích s ambicí dostat se i do médií,“ upřesnil mluvčí. Děti se tak snaží dostát současnému trendu a získat co nejvíc „lajků“ či „followerů“ na sociálních sítích, k čemuž si vybírají dost nešťastný způsob.

„V tuto chvíli kriminalisté evidují skupinu 20 až 30 mladistvých, kteří se scházejí na různých místech po Praze a jednotlivé bitky si mezi sebou domlouvají skrze sociální sítě. Na jejich ztotožnění policisté intenzivně pracují, přičemž valnou většinu už i znají,“ popsal Daněk. Pokud se prokáže, že se dopustili výtržnictví, což je v tomto případě nejpravděpodobnější právní kvalifikace, hrozí jim až dvouleté vězení, v případě mladistvých pak o polovinu méně. 

Policisté také upozorňují, že podobné případy budou hlásit místně příslušnému OSPOD, aby prověřili, v jakém prostředí zainteresovaní puberťáci vyrůstají. Tématu domlouvaných rvaček se ve školách při besedách věnují také policejní preventisté.