Speciální jednotka české policie zadržela jednu z nejhledanějších osob černohorského podsvětí v Praze v noci na čtvrtek. S odkazem na černohorskou policii o tom na webu nejprve informovala nezisková organizace Krik, která se zabývá zkoumáním kriminality a korupce, v pondělí informaci potvrdili i policisté.. Nebezpečným mužem je 55letý Slobodan Kaščelan, jenž byl jedním z nejhledanějších lidí v Černé Hoře. Při svém skrývání měnil často identity, i při pobytu v ČR používal padělané doklady.

Vraždy a drogy

Na Kaščelana byl v únoru 2017 vydán zatykač Interpolu. Od roku 2010 je v Černé Hoře obviněn z organizace kriminální skupiny, která se zabývala prodejem drog, praním špinavých peněz, vydíráním a dalšími zločiny. Černohorská policie po něm pátrala i kvůli podezření, že se v roce 2010 pokusil zabít člena národní házenkářské reprezentace Igora Markoviče. Podle černohorských médií se prověřuje také jeho spoluvina na vraždách dalších osob. Kaščelanovo jméno vešlo na Balkáně ve známost zejména po neúspěšném atentátu na jeho osobu v severosrbském městě Nový Sad v létě 2016.

Zločinecká skupina, kterou Kaščelan vedl, používala drsné praktiky, nechyběly ani zbraně. „Sám hledaný často využíval služeb ozbrojených tělesných strážců, z nichž jeden byl před několika dny zadržen policií v Černé Hoře a byl v době zákroku ozbrojen nelegální střelnou zbraní,“ dodali policisté. 

Česká policie v Praze zadržela vůdce černohorského gangu
Autor: Krik.rs

V pondělí také zveřejnili video z drsného zásahu. „Nasazení zásahové jednotky se ukázalo jako správná volba, protože hledaný se při policejním zákroku nejprve pokusil o útěk a následně kladl policistům aktivní odpor,“ uvedli v tiskové zprávě. Kaščelan skončil ve vazbě, v současné době probíhají jednání o jeho vydání do Černé Hory.