Drsné záběry se ve středu promítaly u Obvodního soudu pro Prahu 8, před nímž stanul policista Šimon Vaic. Ten je obviněný z těžkého ublížení na zdraví z nedbalosti. Loni v červenci totiž s kolegy stíhal motorkáře, jenž vysokou rychlostí uháněl pražskými ulicemi. V Těšnovském tunelu se rozhodl mu cestu zatarasit, motorkář ale nestihl zabrzdit a napálil to do policejního auta. 

Na videu je vidět prudký náraz, po němž motorkář vyletěl do vzduchu jako hadrová panenka a dopadl na silnici o několik metrů dál. Těžce se zranil, dva policisté, kteří seděli v autě, utrpěli lehká zranění. Vaicovi za to hrozily až dva roky za mřížemi a zákaz činnosti, státní zástupce navrhl podmínku. Soud dal však nakonec za pravdu policistovi, který jen dělal svoji práci.

Drsné záběry: Takhle policista zatarasil motorkáři cestu!

Video
Video se připravuje ...

Záběry z bezpečnostních kamer v Těšnovském tunelu z 16. července 2017. Policie České republiky, Jiří Marek

Celý případ začala řešit Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) a státní zastupitelství. „Za zákrokem si na sto procent stojím,“ řekl muž pro Blesk.cz před budovou soudu, kam ho ve středu přišly podpořit desítky kolegů. Muž si podle obviněného policisty, který je zatím stále ve službě, ale nestěžoval, ani se ho nesnažil nijak kontaktovat a jeho zástupce u soudu uvedl, že žádný trest nepožaduje.

Nebezpečná jízda

U soudu vypovídali Vaicovi kolegové, jak se celý případ udál. Motorkáře si všimli již ve Voctářově ulici. Jeden z policistů rozpoznal řidiče i jeho motorku. Z minulosti věděl, že ho už jednou honil a měl zákaz řízení. Rozhodli se ho tedy zkontrolovat, ale muž šlápl na plyn a začal nebezpečně zrychlovat.

Podle policistů jel rychlostí od 130 kilometrů v hodině po 180. Projel všechna značení na červenou: „Holešovice proletěl, já jsem musel zpomalit, všude byli lidi. Je mi doteď záhadou, že to všichni přežili,“ vypovídal jeden z policistů. V Argentinské ulici ho ztratili z dohledu.

O chvíli později se hlásili další kolegové, že je na Hlávkově mostě a pronásledují ho. Motorkář pak vjel do Těšnovského tunelu rychlostí asi 130 kilometrů. V protisměru v tu chvíli jel obžalovaný Vaic ve služebním vozu a přehradil mu cestu. Motorkář však nestihl včas zabrzdit a přeletěl vůz. Muži zákona mu ihned dali první pomoc. Nezodpovědný řidič pak skončil v nemocnici s těžkými poraněními a dostal pokutu 30 tisíc korun.

Vlna solidarity

Před obvodním soudem Prahy 8 přijeli ve středu ráno policisté i motorkáři vyjádřit tichou podporu kolegovi. Shromáždění na Vaicovu podporu svolala Unie bezpečnostních složek. Organizátor Aleš Lehký souhlasil s tím, že soudní rozhodnutí do budoucna ovlivní chování policistů při zákrocích. „My v tom vidíme obrovský důsledek do vnitřní policie, protože opravdu ti kluci si rozmyslí, jakým způsobem budou tyto zákroky provádět dál,“ řekl Lehký. Kromě kolegů policistů na shromáždění přijelo i několik motorkářů.

Na Vaicovu podporu se v posledních dnech mezi policisty napříč republikou zvedla obrovská vlna podpory. „Odbor vnitřní kontroly neshledal v jeho zákroku pochybení a s jeho závěry se ztotožňujeme i nadále. Případnou právní pomoc jsme v případě požadavku připraveni poskytnout,“ napsali policisté na Twitteru s tím, že vedení Policie ČR za ním stojí. Vaice podpořil i policejní prezident Tomáš Tuhý a ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD).

Podle soudu policista nepochybil, naopak

Soud dal nakonec Vaicovi za pravdu a viny jej zprostil. Soudce Miroslav Rákosník naopak naznačil, že jen díky zásahu policisty nedošlo k většímu neštěstí, při kterém bezohledně jedoucí motocyklista mohl najet do jiného civilního auta, eventuálně do kolemjdoucích.

Zásah ze strany obžalovaného nebyl v uvedeném případě, vzhledem k nebezpečné a bezohledné jízdě, nepřiměřený,” sdělil při vynesení rozsudku Rákosník. „Zákon počítá s tím, že osobě, proti které bude donucovací prostředek použit, bude způsobená újma.” Státní žalobce nicméně může k rozsudku podat odvolání, což bude zvažovat. Naopak Vaic je za verdikt soudu rád. „Spadl mi kámen ze srdce,” uvedl pro Blesk.cz policista.

Fotogalerie
16 fotografií