V areálu v Mýtku u Milovic se v sobotu ráno sešlo přibližně 300 nadšenců do airsoftových zbraní, aby si „zabojovali“ při hře Airsoft Battle. Jenže ta se před polednem zvrtla a 30letý hráč nyní bojuje o život. „Podle prvotních informací jeden z hráčů ztratil při hře skutečnou zbraň. 25letý muž ji sebral a v domnění, že se jedná o airsoftovou pistoli, dalšího postřelil,“ popsala pro Blesk.cz policejní mluvčí Petra Potočná. Tragédie je o to horší, že podle svědků, kteří byli na místě, se jednalo o dva bratry. 

Zraněný muž utrpěl vážná poranění hrudníku. „V rámci intenzivní lékařské péče byly osobě zajištěny dýchací cesty, byla připojena k přístrojem řízené ventilaci a poté letecky transportována do střešovické nemocnice,“ řekla mluvčí středočeských záchranářů Petra Effenbergerová. Další okolnosti neštěstí Policie ČR vyšetřuje.

Podle informací Blesk.cz se akce účastnili i policisté. Lidé, kteří byli v době neštěstí na místě, navíc Blesk.cz sdělili, že mužem, který nabitou zbraň na místě zřejmě náhodou ztratil, měl být právě policista. Policie ČR to nepotvrdila ani nevyvrátila. „Totožnost muže, jemuž zbraň patřila, známe, nebudeme ji ale komentovat,“ uvedla Potočná.

Airsoft je moderní druh sportu, u nějž se využívají zbraně, které jsou velmi podobné těm opravdovým. Hráči ale jako munici používají plastové kuličky a mají dohodnutá přísná pravidla, aby se vyhnuli vážným zraněním. „Cílem není vytvořit rekord v počtu hráčů ve stylu Big Combat, ale sejít se v podzimním podnebí a příjemně se naladit,“ napsali organizátoři na webu akce. Přestože se podle policie jednalo o nešťastnou náhodu, snesla se na příslušníky airsoftové komunity i organizátory akce v internetových diskusích i na sociálních sítích vlna urážek a nenávistných komentářů.

Organizátoři následně všechny milovníky airosftových zbraní vyzvali, aby drželi své emoce na uzdě. „Prosím vás všechny, vydržte to, zachovejte chladnou hlavu, nereagujte emocionálně nebo se vůbec do diskusí nezapojujte. Každou argumentací – i když dobře míněnou, můžete způsobit jen větší škody,“ uvedl na Facebooku jeden z nich a dodal: „Hlavní je, aby se z toho ten kluk, co teď leží v nemocnici, bez následků dostal. Přejme mu brzké uzdravení.“

Účastnili jste se airsoft bitvy, viděli jste, jak k neštěstí došlo? Dejte nám vědět na tip@blesk.cz!

Video
Video se připravuje ...

V Milovicích došlo k tragédii - při airsoftové bitvě postřelil bratr druhého pravou zbraní. Aktu.cz

Fotogalerie
10 fotografií