Nehoda se stala loni 29. října po půlnoci v Havlíčkově ulici. Devětadvacetiletý Petr S. jel spolu s kolegou k zásahu na Žižkov. Podle obžaloby vjel na tramvajový pás, nezapnul ale maják ani zvukovou výstrahu. „Nedbal zvýšené opatrnosti vyžadované touto situací,“ uvedl státní zástupce Radek Klvaňa. Dvaadvacetiletá Míša chtěla přejít přes tramvajové pásy ulici, a když sestoupila z nástupního ostrůvku, policista ji srazil. Za těžké ublížení na zdraví z nedbalosti mu hrozí až čtyři roky vězení.

Policista hned v úvodu své výpovědi uvedl, že je mu líto, co se stalo, vinen se ale necítí. „Jsem toho názoru, že mi do vozovky vešla nečekaně a já jsem nemohl reagovat jinak, než úhybným manévrem,“ řekl Petr S. soudu. Na tramvajový pás vjel proto, že vedlejší jízdní pruh blokovalo jiné vozidlo.

V protisměru podle něj zrovna přijížděl autobus, primárně proto sledoval levou část vozovky. „Protože se stává, že lidi probíhají za autobusem a ti lidi by přijíždějící auto vidět nemohli. Periferně jsem ale viděl celou ulici,“ řekl. S tím, že by někdo chtěl přecházet z pravé strany ulice, ale nepočítal. Výstražné zařízení prý zapínal jeho kolega ve chvíli, kdy k nehodě došlo. Podle svých slov viděl Petr S. jen mihnutí stínu, nestihl ani začít brzdit, pouze strhl řízení. Kvůli autobusu v protisměru se mu ale nepodařilo vyhnout úplně.

„Zničil mi kus života“

Znalec z oboru dopravy František Štefáček uvedl, že policista zareagoval nejlépe, jak v dané situaci mohl. Podle něj jel Petr S. rychlostí mezi 45 a 55 kilometry za hodinu. Uvedl, že policista sice chodkyni na ostrůvku vidět mohl, neměl ale šanci se střetu vyhnout, když sešla do vozovky. Dívka podle něj naopak mohla vidět auto již zdálky.

Dívka dnes u soudu vypovídala, z nehody si kvůli těžkému zranění nepamatuje nic. Po nehodě utrpěla několik zlomenin, pohmožděniny a otok mozku. „Chci jen říct, že vím, že to pan Petr S. neudělal schválně, každopádně se mi zničil kus života,“ řekla ve čtvrtek. Po nehodě se potýká s finančními problémy, kvůli špatnému zdravotnímu stavu totiž nemůže pracovat.

Znalec z oboru zdravotnictví v posudku uvedl, že u ní přetrvává omezení v obvyklém způsobu života. Po policistovi dívka žádá 580 000 korun jako náhradu škody. Petr S. dnes uvedl, že je pojištěn a škodu by tak měla pojišťovna uhradit.

Fotogalerie
8 fotografií