Pachatel se dlouhodobě snaží prokázat, že svého soka v lásce neměl v úmyslu zavraždit. V minulosti se kvůli tomu obrátil i na Ústavní soud, který však jeho stížnost odmítl jako neopodstatněnou.

Předsedkyně senátu pražského městského soudu Blanka Bedřichová dnes konstatovala, že muž nepředložil žádné důkazy, které by odůvodňovaly povolení obnovy řízení. Odsouzení za pokus o vraždu označila za zcela přiléhavé. „Každý – i malé dítě – ví, že pokud zaútočí na břicho, tak útočí na životně důležité orgány,“ podotkla.

Zároveň se pozastavila nad vyjádřením mužovy obhájkyně, podle níž nůž nepronikl napadenému do břicha až tak hluboko a „sice byla zasažena játra, nicméně nijak zásadně“. „To není žádný argument. Mohu vás ujistit, že jsme tu pro pokus o vraždu odsuzovali i paní, která použila šesticentimetrový nůž a poškozený téměř zemřel,“ podotkla soudkyně.

„Já tě zabiju!“

Řidič autobusu se v Praze v červenci 2014 posilnil alkoholem a vypravil se s dvěma velkými kuchyňskými noži za bývalou, o generaci mladší partnerkou. Žena pracovala v metru jako dozorčí turniketů. Když se vyklonila z okénka, chytil ji muž za krk a začal ji se slovy „já tě zabiju“ tahat ven. Poté vykopl dveře a vnikl do místnosti, kde ženě mezitím přispěchal na pomoc její kolega a zároveň partner. Útočník jej bodl do břicha, žena mezitím stihla přivolat pomoc. Brzká operace zachránila napadenému život.

Muž původně dostal trest 12 let vězení za pokus o dvojnásobnou vraždu. První verdikt zrušil Nejvyšší soud s tím, že bývalou manželku možná útočník nechtěl zavraždit, ale jen postrašit. Poté dostal muž trest o rok mírnější, a to za pokus o jednu vraždu.

Pachatel před soudy dříve vypověděl, že chtěl exmanželce „jenom udělat ostudu“. Jejich manželství podle něj skončilo pouze formálně kvůli exekucím, takže ji nadále vnímal jako svou partnerku. Žena však uvedla, že se rozvedli kvůli mužovým dluhům, alkoholové závislosti a výhrůžkám.

Muž byl v minulosti trestán za neplacení alimentů, majetkovou trestnou činnost, výtržnictví a za násilí proti skupině obyvatel. Proti dnešnímu rozhodnutí si obratem podal stížnost, takže jeho návrhem na obnovu řízení se bude muset zabývat ještě vrchní soud. „Žádám spravedlivé potrestání, a ne na základě nějakých dedukcí. Zasloužím si trest, ale za to, co jsem udělal, a ne za to, co jste vymysleli,“ poznamenal. „Pan odsouzený dodneška nepochopil, proč je jeho jednání kvalifikováno tak, jak je kvalifikováno. Přesto, že se mu to soudy všech stupňů pokusily vysvětlit,“ reagovala státní zástupkyně Jana Murínová.

Fotogalerie
3 fotografie