Dailonis V. a Vladimirs Č. podle obžaloby 8. prosince 2016 dopoledne vyloupili prodejnu Klenoty Diamond Club v Dlouhé ulici. Dailonis V. si údajně od prodavačky nechal ukázat zboží a poté s Vladimirsem Č. na chvíli odešel pod záminkou, že si jdou vyzvednout peníze na zálohu šperku. Po návratu tvrdili, že jim bankomat hotovost nevydal, a když žena začala nabízené šperky uklízet, druhý z mužů na ni namířil pistoli.

Dailonis V. pak prodavačku podle Čeplové udeřil do zátylku a oba muži ji odtáhli do zadní části prodejny, kde ji svázali a zalepili jí ústa. Vladimirs ženu hlídal a Dailonis odemkl nalezeným klíčem trezor, odkud vzal 43 diamantů, 125 šperků osázených drahými kameny, troje značkové dámské hodinky a hotovost 194 000 korun. Poté muži prodejnu opustili.

Odmítli vypovídat

Oba obžalovaní se dnes prostřednictvím tlumočníka odmítli k případu vyjadřovat. „Vypovídat nebudu. Vede mě k tomu to, že nemám co říci,“ řekl soudu první z obžalovaných. Vladimirs Č. pouze stručně uvedl, že využívá svého práva nevypovídat.

Soudkyně pražského městského soudu Veronika Cukerová pak stranám předložila některé listinné důkazy a znalecké posudky. Jednání odročila na středu, kdy by měla vypovídat například napadená prodavačka. Ta podle soudkyně požádala, aby při jejím svědectví v soudní síni obžalovaní nebyli.

Podobným způsobem, jaký popisuje aktuální obžaloba, údajně loupil i gang cizinců ze zemí bývalého Sovětského svazu, který v letech 2014 a 2016 přepadl hodinářství v Pařížské a v Široké ulici. Za loupež v Široké rozdaly soudy pravomocné tresty od tří do 10,5 roku vězení. Rozhodnutí ohledně Pařížské je zatím nepravomocné, soud cizince poslal za mříže na pět až 13,5 roku.

Fotogalerie
6 fotografií