Na usnesení, jež je dostupné na stránkách Antifenix.cz, které studenta podporují, dnes upozornil server Aktuálně.cz. Proti rozhodnutí o vyhoštění se Ševcov odvolal, řekl ČTK jeho právník Pavel Čižinský.

Policie v usnesení nevzala zrušení rozsudku vrchního soudu v potaz, uvedl Čižinský. Rozhodnutí považuje za absurdní, označil ho za špatnou práci policie. Na území Česka navíc student podle právníka pobýval neoprávněně pouze několik dnů, výjezdní příkaz měl platný do 17. února 2017. Od 23. února, díky zahájení správního řízení o vyhoštění, už Ševcov v Česku pobývat mohl.

Kromě zrušeného rozsudku argumentuje policie v usnesení tím, že Ševcov narušuje veřejný pořádek. „Posouzením všech zjištěných skutečností správní orgán dospěl k závěru, že nashromážděnými podkladovými materiály a vyjádřením cizince je jednoznačně prokázán důvod o vydání rozhodnutí o správním vyhoštění (...) vzhledem k vědomému protiprávnímu jednání cizince, který závažným způsobem narušuje veřejný pořádek, jelikož vědomě porušuje právní předpisy ČR a toto jednání navíc veřejně propaguje v médiích a potvrzuje, že tak jedná záměrně,“ uvedla policie v usnesení. Jako důvod uvádí Ševcovův rozhovor pro server DVTV, kde student před rokem prohlásil, že chce být nebezpečný pro „represivní instituce“.

Ševcov podle usnesení argumentoval proti vyhoštění sociálními vazbami, které v Česku má, a tím, že zde studuje vysokou školu. Podle policie si však studium může přerušit a vrátit se k němu po skončení vyhoštění. Vazby na přátele nemá podle usnesení Ševcov tak silné, aby bylo možné rozhodnutí považovat za nepřiměřené. Studentovo tvrzení, že by v Rusku mohl být pronásledován, je podle policie účelové.

Policie se k případu nechtěla vyjadřovat vzhledem k neveřejnému charakteru řízení. „Vyhoštění je všeobecně správním úkonem, kdy správní řízení je dle zákona neveřejné,“ řekl Aktuálně.cz mluvčí pražské policie Tomáš Hulan.

360 tisíc od ministerstva

Student, který po svém zatčení strávil čtvrt roku ve vazbě, byl obžalován především z útoku zápalnými lahvemi na dům ministra obrany Martina Stropnického (ANO), což se neprokázalo. Justice ho nakonec odsoudila za to, že držel pomocí videokamery hlídku při psaní anarchistických hesel na vězeňskou zeď.

Ševcov vinu popíral, tvrdil, že akci jen natáčel. Nejvyšší soud mu dal za pravdu a verdikt zrušil. Ministerstvo spravedlnosti se následně mladíkovi omluvilo a přiznalo mu 360 000 korun za nezákonnou vazbu a trestní stíhání. Ševcov pak podal žalobu na ministerstvo spravedlnosti, podle justiční databáze požaduje celkem 1,3 milionu korun.