Na pražský magistrát vyrazili policisté z Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ), podle informací Blesk Zpráv se policie zabývá udělováním grantů v oblasti sportu a tělovýchovy.

„Od rána u nás zasahuje policie, šetří problematiku sportu a tělovýchovy. Pražský magistrát poskytuje Policii ČR maximální součinnost. Bližší informace ale nemůžeme vzhledem k probíhajícímu vyšetřování poskytovat,“ řekl Blesk Zprávám mluvčí magistrátu Vít Hofman.

„Můžeme potvrdit, že na magistrátu byla realizována policejní akce v již prověřované věci, kterou nebudeme specifikovat,“ uvedla bez dalších podrobností mluvčí městských státních zástupců Štěpánka Zenklová.

Předvolání pro zastupitele

Zásah potvrzují i oslovení politici. „Úplnou náhodou mi to říkal kolega, který dostal SMS, že prý tam zasahuje policie. To je jediné, co víme. Mám to zprostředkovaně. Údajně se má jednat o přerozdělování grantů a má se to týkat pana Antonína Lébla a pana Jiřího Haramula, což jsou zastupitelé, a ještě dalšího. Počkáme si na oficiální informace od Magistrátu,“ řekla Blesk Zprávám Alexandra Udženija, zastupitelka a první místopředsedkyně ODS.

Předvolání k výslechu již obdrželi někteří členové komise rady města, uvedla MF Dnes. „Policie se mě asi bude dotazovat na ty sportovní dotace, je to k té grantové komisi, ale nevím přesně na co. Mám předvolání na zítra nebo na kdy. Já to teď nemám u sebe. Je to poprvé, co mě policie kontaktovala kvůli téhle věci,“ potvrdil pro MfD zastupitel Jiří Haramul, který je stejně jako zmiňovaný Antonín Lébl z magistrátního klubu ANO. Ani jeden z nich by však na pražské kandidátce pro podzimní komunální volby figurovat neměl.

Spekuluje se, že celá situace se může točit také kolem bývalého fotbalového trenéra, předsedy hnutí ANO v Praze 18 a člena grantové komise Stanislava Nekolného. Ten však Blesk Zprávám řekl, že se o zásahu policie na pražském magistrátu dozvěděl až z médií, dnes na magistrátu vůbec nebyl. „Nikdo mě v této věci nekontaktoval. Jsem ale členem této komise, tak předpokládám, že se mi v případě zájmu někdo ozve,“ řekl.

Podle informací Blesk Zpráv by patrně měli být předvolaní na policii postupně všichni členové odboru sportu, který spadá pod radního Petra Dolínka (ČSSD).

Krnáčová: Budu chtít důkladné prošetření

„V tuto chvíli nemáme příliš informací, jen že se to týká činnosti odboru sportu,“ potvrdila Blesk Zprávám primátorka Adriana Krnáčová. Ani ona nebude v čele Prahy pokračovat. „Já samozřejmě budu chtít důkladné prošetření, ale také po ředitelce Magistrátu budu chtít okamžité postavení ředitelky odboru mimo službu,“ vzkázala Krnáčová a zmínila ředitelku odboru sportu a volného času Soňu Fáberovou.

Prošetření dle Krnáčové má být v režimu „padni komu padni“. „Zároveň také budu chtít vědět, jak ředitelka magistrátu prověřila činnost toho odboru a rozdělování magistrátních grantů po dotačním skandálu na MŠMT v minulém roce. Tam magistrát sice nefiguroval přímo, ale paní Fáberová byla v souvislosti s tou kauzou také zmiňována,“ podotkla Krnáčová a za magistrát přislíbila maximální součinnost.

Peltova spojka

O Soňu Fáberovou se policie zajímala už před rokem, kvůli dotačním kauzám okolo šéfa Fotbalové asociace Miroslava Pelty. Fáberová podle policejních spisů, ze kterých citoval web aktuálně.cz, měla být Peltovou spojkou v komisi pro sport, která schvalovala dotace na sport.

Ve spisu je uvedena podle Aktuálně.cz jako Peltova milenka. Policie si loni v květnu odvedla Fáberovou i dalšího zastupitele Karla Březinu (ČSSD) k výslechu. Obžalováni ale tehdy nebyli. Kvůli zátahu na ministerstvu školství tehdy skončila ministryně školství Kateřina Valachová (ČSSD). Do kauzy byla zapletena také její náměstkyně Simona Kratochvílová.

Nacher: Kolem sportu je to podivné

Další z pražských zastupitelů a poslanec Patrik Nacher, který ANO povede do podzimního boje o Prahu, uvedl, že si o zásahu přečetl, ale více o něm neví.

„Nikdo mě nekontaktoval. V grantové komisi nejsem a práce ve výboru pro sport jsem se před tři čtvrtě rokem vzdal. Ani jeden z našich zastupitelů, o které se zajímá policie, není na kandidátce do zastupitelstva hlavního města Prahy. Antonín Lébl, pokud vím, neprošel na Praze 4 a Jiří Haramul už ani kandidovat nechtěl. Budu chtít samozřejmě vědět podrobnosti,“ řekl Blesk Zprávám Nacher. 

„Pokud vím, tak se nám ta kauza v tomto volebním období vrací již podruhé, i když se ta první věc týkala především ministerstva školství. Ale je jasné, že kolem sportu je to nějaké podivné. Sport je ale věc, kterou chci do budoucna rozvíjet, protože si myslím, že je to téma pro Pražany důležité. Evidentně to magnetizuje takové události,“ dodal.

Video
Video se připravuje ...

Policie zadržela Peltu a Březinu. Podívejte se, jak to vypadalo v sídle FAČR Aktu.cz

Fotogalerie
22 fotografií