Incident se stal v sobotu odpoledne 4. listopadu 2017 v tramvaji číslo 6 mezi zastávkami I. P. Pavlova a Náměstí Míru. Skupinka cestujících tam napadla šestatřicetiletého muže původem z Afriky, který dlouhodobě žije v Praze a který po útoku skončil v nemocnici. 

„Kriminalisté čtvrtého policejního obvodu ukončili práci na případu a v minulých dnech odeslali na obvodní státní zastupitelství pro Prahu 10 návrh na podání obžaloby tří mužů ve věku od 18 do 21 let,“ uvedl policejní mluvčí Jan Daněk. Jsou podezřelí z ublížení na zdraví, výtržnictví a hanobení národa, rasy, etnické nebo jiné skupiny osob. Podle dřívějších informací na muže zaútočili fanoušci fotbalové Sigmy Olomouc, kteří cestovali do Vršovic na prvoligové utkání s Bohemians.

Server Aktuálně.cz po útoku napsal, že fanoušci nejprve muže slovně uráželi a házeli po něm citrony.  „Začali na mě řvát, že jsem černá huba a špinavej negr. Taky křičeli, že bych se měl vrátit do Afriky a že černoši a židi by měli jít do plynu,“ popsal muž serveru Aktuálně.cz nehorázné chování agresorů. Poté ho prý mlátili pěstmi, strhli ho ze sedačky a kopali do něj. Napadený si později stěžoval na to, že se ho v tramvaji nikdo nezastal. Po incidentu musel použít tlačítko nouzového zastavení a požádat řidičku, aby zavolala záchranáře a policisty.

Fotbalový klub SK Sigma Olomouc se od chování útočníků distancoval. V dřívějším prohlášení uvedl, že takoví jedinci nejsou na olomouckém stadionu vítáni.