Osmadvacetiletý filmový maskér Lukáš K. se u pražského městského soudu choval velmi nervózně a často měnil svá rozhodnutí i tvrzení. Nejprve řekl, že bude vypovídat, poté si to rozmyslel. "To, co se stalo, je mi fakt hodně moc líto," uvedl pouze.

Soudce tedy přečetl výpověď obviněného z přípravného řízení, kdy se muž policistům doznal a kdy přesně určil ohnisko požáru. Obviněný následně prohlásil, že před soudem vypovídat přeci jen bude. Nejdříve přišel s verzí, že požár nezaložil a že neví, kdo to udělal. O umístění ohniska požáru se prý dočetl na internetu. Ve finální podobě příběhu začal vinu svádět na bratra Milana.

Miliónové škody na majetku

Požár v bývalé budově Krátkého filmu Barrandov na Kříženeckého náměstí vypukl loni 12. června před čtvrtou hodinou ranní. Podle obžaloby ho má na svědomí Lukáš K., který ve skladu nejen provozoval maskérské studio, ale také ubytoval svou invalidní matku a tři nezletilé sourozence, jež má v péči. Dostal kvůli tomu výpověď, pronajaté prostory měl opustit do 11. června. V daný den přestěhoval rodinu do hotelu a za pomoci zletilého bratra Milana jí sbalil věci. V noci se opil a v suterénu údajně rozlil a zapálil tekutý podpalovač.

Budovu zamořil hustý kouř, který pronikl jak do místností využívaných společnostmi TV Nova a Phantom Special Effects, tak do kanceláří a obytných prostor ve vyšších patrech. Oheň zničil uskladněný materiál v suterénu a žár v objektu poškodil rozvody. Celkově požár způsobil škodu přes 11 milionů korun.

Obyvatele budovy, mezi kterými byla i třináctiletá dívka, včas upozornili sousedé nebo požární hlásič, takže všichni vyvázli bez zranění. Jednoho muže, který se nadýchal zplodin, museli snést z druhého patra po žebříku hasiči. Svědci dnes u soudu líčili, že obžalovaný se na místě "choval jako blázen" a neustále se vyptával, kde soused z druhého patra je.

Na Barrandově hořelo i o rok dříve, a to v mnohem větším rozsahu. V srpnu 2016 tam vzplály kulisy pro seriál Knightfall. V tomto případě nikdo obviněn nebyl, protože policii se nepodařilo zjistit konkrétního pachatele. Oheň se zřejmě rozšířil od odhozené cigarety.