K otřesnému a neopodstatněnému činu se Jan Kořalka, který se zviditelnil v pěvecké soutěži SuperStar v roce 2004, uchýlil loni v březnu v bytě v Praze 6. Z toho, co s pejsky prováděl, mrazí. „Štěně jménem Bony dal do téměř plně napuštěné vany se studenou vodou. Následně z koupelny odešel, stav psa nekontroloval a do koupelny se vrátil s odstupem desítek minut, tedy v době, kdy pes již byl mrtev," uvedl soud.

„Věděl, že pes - štěně se v hluboké studené vodě rychle podchladí, vysílí, a tedy utone, přičemž z celé události pořídil mobilním telefonem fotografie, které postupně zaslal své přítelkyni na mobil," stojí dále v rozsudku.

Jen o několik týdnů později Kořalka napadl na stejném místě i dalšího psa. Štěně potrestal za neposlušnost tak, že jím mrštil do vany, a způsobil mu tak tříštivou zlomeninu stehenní kosti levé zadní nohy. Zvíře muselo na operaci, po níž mu zůstala poraněná končetina o čtyři centimetry kratší než druhá, zdravá. Rentgen navíc odhalil starší, neléčenou zlomeninu.

Rok vězení

Za týrání dostal Kořalka rok „natvrdo“, ale odvolal se. „Odvolací soud se ztotožnil se závěrem soudu prvního stupně. Obžalovanému se trest může zdát přísný a neadekvátní. Soud však konstatuje, že trest je přísný, ale nikoliv nepřiměřený. Proto bylo odvolání zamítnuto,“ uvedla předsedkyně soudního senátu Felicia Hrušková.

Kořalka se k trestné činnosti přiznal, před soudem však dnes nevyjádřil žádnou lítost. Spíše mu vadilo, že o jeho případu informovala média. „Doznal jsem se, že jsem jednal špatně, že jsem to asi, teda asi určitě, měl řešit jinak. Ale nebyl tam u mě úmysl. V bulváru jsem psanej jako největší tyran. Nechci tady bejt posuzovanej, jako že jsem zavraždil psy,“ řekl s tím, že žádá o zmírnění trestu na podmíněný.

Státní zástupkyně s požadavkem nesouhlasila. Připomněla, že Kořalka byl v minulosti už desetkrát soudně trestán - mimo jiné za krádež, úvěrové podvody, výtržnictví, pomluvy nebo ohrožení mravnosti, takže jeho bezcitné chování vůči psům rozhodně nebylo pouhým vybočením z jinak řádného způsobu života.

Fotogalerie
22 fotografií