Razie, kterou cizinecká policie provedla 25. dubna na stavbě V Tower na pražské Pankráci, přinesla velkou „úrodu“. Cílem kontroly totiž bylo odhalit cizince, již v České republice pracují načerno. „Policisté v průběhu dne zkontrolovali celkem 281 osob, z toho jich 84 zajistili a předvedli na policejní služebnu,“ sdělil policejní mluvčí Jan Rybanský. Ti jsou podezřelí z toho, že pracovali bez pracovního povolení. Podle informací Blesk.cz se někteří „nelegálové“ schovávali ve stropních podhledech, aby je policisté nenašli.

S 80 z nich bude zahájeno správní řízení o vyhoštění, jeden člověk je podezřelý z maření výkonu úředního rozhodnutí a dva cizinci pobývali na našem území nelegálně. „U poslední osoby se zjišťuje její pravá identita,“ doplnil Daněk.

Stavba, kde razie proběhla, je jedním z nejluxusnějších mrakodrapů Česka. Byty tam stojí desítky milionů a dovolit si je mohou opravdu jen ti nejbohatší. Svůj byt tam podle katastru nemovitostí bude mít například hokejová legenda Jaromír Jágr, mediální podnikatel Michal Voráček nebo mediální magnát Jaromír Soukup, jenž si ve V Tower koupil hned dvě patra za přibližně 200 milionů korun. 

Loni cizinecká policie zaznamenala výrazný nárůst nelegálního zaměstnávání, což se projevilo ve vyšším počtu správního vyhoštění. Za uplynulý rok vyhostilo Česko 5119 lidí, z toho 3111 právě kvůli nelegální práci. Oproti roku 2016 šlo o stoprocentní nárůst. Nejčastěji se to týkalo Ukrajinců, s odstupem občanů Moldávie. Policisté čekají, že vzhledem k zavedení bezvízového styku pro občany Ukrajiny v červnu 2017 bude tento trend pokračovat i letos.

Video
Video se připravuje ...

Na stavbě V Tower cizinecká policie zajistila 84 cizinců. Aktu.cz

Fotogalerie
11 fotografií