Obvinění cizinci dorazili za doprovodu policistů do budovy Obvodního soudu pro Prahu 1 před devátou ráno. Své obličeje schovávali před zraky kamer a fotoaparátů vším, co měli zrovna po ruce. Jeden z útočníků tak odhalil svůj papír s poznámkami, kde měl vepsaný návod, co má před soudem říkat - omluvit se a nabídnout oběti kompenzaci, stálo v nich. 

Dva z nich, kteří se dopustili těžkého ublížení na zdraví, putují do vazby. V případě odsouzení jim hrozí deset let ve vězení. Podle státního zástupce Jana Lelka byli muži vzati do vazby kvůli obavám, že by mohli utéct. U jednoho z nich soud shledal další vazební důvod - mohl by opakovat trestnou činnost. „Oba obvinění vypovídali, oba shodně uvedli, že jim je to líto. Dokonce vyjádřili i stud a snahu finančně pomoci poškozenému,“ řekl Lelek.

Holandská média uvádějí, že jde o bratry Armina a Arashe N., z nichž Armin je bývalý boxer a profesionální fitness trenér, druhý pracuje pro stěhovací společnost. 

Oba si ponechali lhůtu pro případné podání stížnosti proti uvalení vazby. Případ je ale zatím na začátku a vyšetřování, včetně vypracování posudků, bude podle Lelka trvat zhruba dva měsíce.

Další tři, již byli obvinění z výtržnictví, dostali osmiměsíční podmínku a soud je na pět let vyhostil ze země. Cizinci rozhodnutí akceptovali, takže je pravomocné. Českou republiku musí opustit do pěti dnů, řekl státní zástupce Tomáš Jarolímek. Je mezi nimi také nastávající ženich, jehož to byla rozlučka se svobodou, při které k šílenému útoku došlo. 

Video
Video se připravuje ...

Dva cizinci, kteří brutálně zmlátili číšníka, míří do vazby. Další tři soud s podmínkami vyhostil. Aktu.cz

Partičku nyní čekají velké problémy kvůli rozlučce se svobodou, kdy celkem sedm nasvalených kamarádů nakráčelo v sobotu večer do restaurace v obchodním domě Quadrio, kde se usadili u rezervovaného stolu a začali popíjet vlastní alkohol.

Zdejší zaměstnanec je upozornil, že se to nesmí, a zároveň se začal zastávat jednoho z hostů. Reakce však byla naprosto nepředstavitelná. Cizinci z Nizozemska se na něj sesypali a zmlátili ho takovým způsobem, až napadený Mirek V. (36) skončil v nemocnici, kde se musel podrobit operaci hlavy.

Dva na svobodě

Policisté v neděli zveřejnili záběry z brutálního útoku a začali po skupině pátrat. Zadržet se je podařilo v pondělí na Letišti Václava Havla díky všímavému kolemjdoucímu, který je poznal, a kamerovému operátorovi. Zadržení cizinci ve věku 24 až 32 let skončili na policejní služebně, u dvou z nich podali kriminalisté podnět na vzetí do vazby a obvinili je z těžkého ublížení na zdraví.

Další tři cizinci byli obvinění z výtržnictví. U posledních dvou mužů bylo vyhodnoceno, že se do konfliktu nezapojili, snažili se ho spíše uklidnit, a ti byli propuštěni na svobodu,“ doplnil policejní mluvčí Jan Daněk. Právě jeden z propuštěných je amsterodamský policista. Muž, jenž podle záběru útočil nejbrutálněji, je fitness trenér. Bodybuildingu a boxování se ale věnují i další ze skupiny, všichni mají velmi dobrou fyzičku.

Video
Video se připravuje ...

Číšník cizince upozornil, že nemohou pít vlastní alkohol. Ti ho surově zkopali tv Joj

Fotogalerie
51 fotografií