Sedm mužů, kteří pocházejí z nizozemského Haagu a jeho okolí, se rozhodlo oslavit kamarádovu svatbu ve velkém. Koupili si letenky do Prahy, zamluvili ubytování v samém srdci města na celý víkend a chystali se ho pořádně propařit, aby se se svobodou jaksepatří rozloučili. 

Popíjet začali už po cestě, a když v pátek kolem dvanácté dorazili do hotelu na Václavském náměstí, bylo na nich pár vypitých skleniček znát. „Polovina z nich byla mírně opilá, ostatní se chovali normálně. Žádný virvál nedělali,“ řekl Novinkám vedoucí recepce hotelu Miroslav J. Stěží by v tu chvíli dokázal předpovídat, jaké hrůzy se sedm cizinců s holandskými pasy zanedlouho dopustí.

Problémy s bandou fyzicky zdatných cizinců podle jednoho ze svědků začaly už v pátek večer. Tehdy popíjel se svou přítelkyní a přáteli v jednom z barů v Dlouhé ulici, když údajně jeden ze zmíněné skupiny k jeho přítelkyni přistoupil a začal ji osahávat. Kamarád se jí zastal a od jednoho z nich měl dostat do nosu. 

Video
Video se připravuje ...

Číšník cizince upozornil, že nemohou pít vlastní alkohol. Ti ho surově zkopali tv Joj

Jejich agresivita ale vyvrcholila v sobotu večer. Číšník restaurace Polpo ve Vladislavské ulici drzé cizince vykázal z restaurace s tím, že stůl, u něhož sedí, je rezervovaný, a že konzumovat vlastní alkohol je zakázáno. V tom momentě se strhla nebývalá mela, padaly pěsti i kopance, dokud číšník nezůstal bezvládně ležet na zemi. Sedm mužů z místa činu zmizelo jako pára nad hrncem.

Odhlásili se už v neděli

V neděli policisté zveřejnili záběry z brutálního útoku a agresory začalo hledat celé Česko. Právě v ten den, podle recepční hotelu hned brzy ráno, se také násilníci z hotelu odhlásili, ačkoliv pobyt měli zaplacený až do pondělí. „Odjeli nečekaně o den dřív. Odevzdali klíče, na nic se neptali a odešli pryč. Při odchodu opilí nebyli,“ popsal Jirásek.

Večer pak do hotelu přišla policie s tím, že tam pachatelé mají být ubytováni, to už ale bylo sedm mužů pryč. Policie je objevila až v pondělí kolem páté odpoledne na letišti, tedy zhruba po 33 hodinách, co se z hotelu odhlásili. Tam si jich všimli kolemjdoucí a také operátor bezpečnostní kamery. Kde trávili celý den a noc od opuštění hotelu až do zadržení, není známo, je ale možné, že se - vědomi si svého obludného činu - skrývali.

Ve čtvrtek soud dva z nich, kteří jsou obvinění z těžkého ublížení na zdraví, poslal do vazby. Další tři, již mají na triku výtržnictví, dostali osmiměsíční podmínky a vyhoštění na pět let. Česko musí opustit do pěti dnů. Poslední dva ze sedmičlenné skupiny zůstali na svobodě - podle policistů se konfliktu neúčastnili a spíš se ho snažili mírnit.

Nizozemský ministr Stef Blok byl záběry z bezpečnostních kamer šokován. Podle nizozemské veřejnoprávní stanice NOS prohlásil, že se za své krajany stydí a že záběry jsou strašné. Potvrdil také, že mlátičky požádali o pomoc nizozemské velvyslanectví.

Video
Video se připravuje ...

Kamery zachytily podezřelé na letišti. Policie České republiky

Fotogalerie
53 fotografií