Policie v neděli zveřejnila záběry z brutálního napadení v centru Prahy, které šokovaly veřejnost. Je na nich vidět, jak se několik cizinců bezhlavě pustí do nebohého číšníka, který po několika ranách a kopancích zůstane bezvládně ležet na zemi. Jak policie později upřesnila, útočilo celkem pět z bandy sedmi cizinců s holandským pasem. 

Podle nizozemského serveru AD.nl do Prahy přijeli v pátek večer na rozlučkový víkend se svobodou jednoho z kamarádů, Bijana Kazemiho. Ten má sice holandský pas, údajně se ale narodil v Íránu. Další z bandy zase na sociálních sítích udává jako místo svého původu Maroko. Všichni momentálně žijí v Haagu a jeho okolí, Kazemi v Rijswiku provozuje stěhovací firmu a další z party, Arash Nahvi, u něj pracuje jako obchodník.

Boxeři

Právě on je spolu se svým bratrem Arminem podle serveru podezřelý z těžkého ublížení na zdraví. Všichni muži jsou navíc fyzicky velmi zdatní. „Boxují a navštěvují posilovny. Není to poprvé, kdy naši metropoli navštívili,“ dodal pro Blesk komisař Miroslav Hyhlík. Svědčí o tom také jejich profily na sociálních sítích, zejména Instagramu. Armin je dokonce fitness trenérem a jeho účet je plný fotografií zatnutých svalů a posilovny. Jeho rodina je z celého incidentu zdrcená, podle příbuzného, jenž server AD.nl kontaktoval, nemají bratři dosud žádný záznam v trestním rejstříku.

Video
Video se připravuje ...

Číšník cizince upozornil, že nemohou pít vlastní alkohol. Ti ho surově zkopali tv Joj

Poté, co jména útočníků zveřejnila nizozemská média, strhla se v diskusích u fotografií na Instagramu hotová mela. Pohoršení lidé přidávají hanlivé výrazy v angličtině i holandštině a také další poznatky o útočnících. „Jeden z nich dokonce pracuje pro nizozemskou policii,“ píše jeden z diskutujících pod nejčerstvějším snímkem z Prahy, jenž zachycuje celou sedmičlennou skupinu. To nizozemskému serveru potvrdil policejní mluvčí Frans Zuiderhoek, muž ale patří k těm dvěma, kteří byli propuštěni na svobodu a incident se snažili mírnit. Jeho role v celé situaci se nicméně prošetřuje.

Zadržení na letišti

Agresory na základě záznamů hledalo celé Česko. Klec nakonec spadla díky svědectví v pondělí po 17. hodině večer na Letišti Václava Havla, kde před odletem muži pokojně popíjeli v restauraci na Terminálu 2. 

Zadržení, kteří jsou ve věku od 24 do 32 let, strávili noc v policejní cele. Během úterního dne probíhaly výslechy, dva muži byli následně obviněni z těžkého ublížení na zdraví a kriminalisté podali návrh na vzetí do vazby. Další tři cizinci jsou podezřelí ze spáchání trestného činu výtržnictví. U posledních dvou mužů bylo vyhodnoceno, že se do konfliktu nezapojili, snažili se ho spíše uklidnit a ti byli propuštěni na svobodu,“ doplnil Daněk. 

Sobotní napadení číšníka ale nebyl první incident, který má skupina na svědomí. Už v pátek útočili v baru v Dlouhé třídě. „Tam jeden z mužů osahával ženu, které se zastal přítel. Podle oznámení se má jednat o jednoho z těchto útočníků,“ řekl Daněk. Mužům hrozí v případě odsouzení až deset let za mřížemi. Po původním odmítání nakonec ve středu požádali nizozemské velvyslanectví o konzulární pomoc.

Video
Video se připravuje ...

Kamery zachytily podezřelé na letišti. Policie České republiky

Fotogalerie
31 fotografií