K přepadení došlo v Krásově ulici na Žižkově před půl šestou odpoledne. „Zatím neznámý podezřelý ve společnosti ještě dalšího muže sledoval chlapce, který vystoupil z tramvaje na zastávce Husinecká a šel domů,“ popsal policejní mluvčí Jan Daněk. Chlapci přitom bylo teprve dvanáct let!

Když otevřel dveře svého domu, zločinec mu byl v patách, a když byli mimo zraky kolemjdoucích ve vestibulu, na chlapce bez skrupulí zaútočil. „Přimáčkl ho na zeď, přiložil mu loket na krk a začal ho tímto způsobem škrtit. Zároveň požadoval vydání mobilního telefonu,“ popsal chvíle hrůzy Daněk. Jenže chlapec nebyl žádný strašpytel a zachoval chladnou hlavu. „Začal křičet o pomoc, čehož se útočník zalekl a dal se na útěk. Ještě před tím ale stihl přepadeného udeřit do obličeje,“ sdělil mluvčí.

Muž, jenž si troufl na malé dítě, byl přibližně 175 cm vysoký a mohlo mu být mezi 20 a 25 lety. Měl štíhlou postavu a světlou pleť. Na sobě měl v době útoku bundu s kapucí, která měla na prsou bílý klín, dále černé kalhoty a na nohou černé sportovní boty s bílou podrážkou. Na hlavě pod kapucí měl tmavý kulich s pruhem a na rukou tmavé rukavice. Hovořil česky bez přízvuku.

Jeho kumpán měřil zhruba 180 cm, byl tmavé pleti a střední postavy. Oblečený byl do tmavé zimní bundy s kapucí, tmavých tepláků a tmavých sportovních bot.

„Případ je prověřovaný pro podezření ze spáchání trestného činu loupež, za což v případě dopadení a odsouzení hrozí pachateli trest odnětí svobody až na deset let,“ upřesnil Daněk. Pokud jste některého z mužů poznali, kontaktujte linku 158.