Případ Karla Š. v úterý znovu projednával pražský městský soud. „Toxická příčina psychózy je velmi pravděpodobná,“ řekl znalec z oboru psychologie Petr Goldmann, kterého povolala obžaloba. Nevyloučil, že by se u obžalovaného mohla rozvíjet schizofrenie, psychickou poruchou ale prý netrpí.

S tím ovšem nesouhlasí obhajoba, která říká, že se tento posudek neshoduje s psychiatrickým posudkem Jiřího Švarce. Ten uvádí, že není jisté, zda se obžalovaný do psychózy dostal vlivem drog. Soud byl proto odročen na 16. března.

Karel Š. si podle svých dřívějších slov na čin vůbec nepamatuje. Údajně viděl a slyšel démony, je ale připraven s nimi bojovat. „Můj klient chce dobrovolně nastoupit na léčení,“ řekla jeho obhájkyně Jitka Bludská podle serveru Novinky.cz.

Drogy Karel Š. údajně užíval pravidelně a dlouhodobě - pervitin šest let a marihuanu ještě o tři roky déle. Podle obžaloby se loni ze závislosti tři měsíce léčil v Bohnicích, drogy ale bral i potom. Loni 8. března se při večerním srazu s kamarády v rodinném domku v Horních Počernicích dostal pod vlivem drog do stavu, v němž podle státního zástupce nebyl schopen ovládat své jednání a rozpoznat jeho protiprávnost.

Zaútočil náhle

Muž si prý na setkání se svými kamarády přinesl nůž, s nímž si nejprve pohrával. Potom s ním „bez předchozí slovní či fyzické neshody a bez zjevného důvodu“ napadl z bezprostřední blízkosti trojici vrstevníků, kteří seděli vedle sebe. Prvnímu z nich se poté, co mu útočník probodl lýtko, podařilo z domu utéct.



Ostatní dva - bratři - takové štěstí neměli. Pachatel jim podle obžaloby zasadil 10 a 11 ran do různých částí těla. V útoku pokračoval, dokud silně krvácející sourozenci nevyběhli na ulici a nepožádali tam o přivolání záchranné služby. Původně je z domu pronásledoval, když ale viděl, že vyhledali pomoc, utekl pryč.

Jeden z bratrů, kterého útočník zasáhl do srdce, zemřel po převozu do vinohradské nemocnice. Druhého, jemuž pachatel mimo jiné přeťal tepnu i žílu na předloktí, zachránila operace.

Obžalovanému lze za opilství uložit tři až deset let odnětí svobody. Podle trestního zákoníku se opilství dopustí ten, kdo se požitím nebo aplikací návykové látky přivede do stavu nepříčetnosti a dopustí se v něm činu, který by byl jinak trestný.