Brněnský Nejvyšší soud rozhodl ohledně šestatřicetiletého Virguláka už loni na podzim, tehdy ale nezveřejnil, jak. Městský soud mohl o výsledku řízení informovat až poté, co dostal potvrzení, že Virgulák už dostal možnost se s rozhodnutím a jeho odůvodněním seznámit.

Virgulák vraždil tak, že se nechal odvézt na odlehlé místo, kde taxikáře popravil střelbou zezadu do hlavy a okradl ho. První řidič zemřel v lednu 2014, a to zřejmě na silnici nedaleko Luk pod Medníkem. Pachatel pak tělo dvaačtyřicetiletého muže odvezl zpátky do centra Prahy a nechal ho v autě. Další dvě vraždy přidal v dubnu téhož roku, a to v rozpětí pouhých tří hodin. Těla šedesátiletého a pětadvacetiletého muže zanechal na cyklostezce u Uhříněvsi.

V autech zavražděných taxikářů našla policie Virgulákovy pachové stopy. Všechny tři skutky spojuje také stejný typ zbraně. Vyučený instalatér, jenž byl v minulosti dvacetkrát soudně trestán za krádeže, měl navíc u sebe peněženku jedné z obětí. Hájil se tím, že ji našel.

Nejpřísnější trest

Pražský městský soud uložil Virgulákovi nejpřísnější možné potrestání v prosinci 2016. Doživotí tehdy zdůvodnil extrémní závažností trestné činnosti, zavrženíhodným motivem a zanedbatelnou možností pachatelovy nápravy. Virgulák při vraždách postupně získával větší jistotu a sebevědomí. Zatímco na první oběť vystřelil pětkrát, druhého muže zasáhl dvěma výstřely a posledního zabil jedinou ranou.

Proti rozsudku se obžalovaný bránil nejprve odvoláním, pražský vrchní soud však loni v červnu konstatoval, že Virgulák je „nesporným a nezpochybnitelným“ pachatelem vražd. Poukázal mimo jiné na to, že policisté zajistili na mužově oblečení stopy povýstřelových zplodin, a na to, že na danou dubnovou noc Virgulák nemá žádné alibi.

Mužův advokát označil rozsudek za nespravedlivý a předem avizoval, že podá dovolání. Zpochybnil mimo jiné nestrannost autora posudku k pachovým stopám. Virgulák k tomu u soudu doplnil, že by specializované policejní psy „nejradši zastřelil, protože kecaj“.

Doživotní trest si v českých věznicích aktuálně odpykává 49 pachatelů, z toho tři ženy.

Fotogalerie
13 fotografií