Vše měl na svědomí majitel restaurace v Praze, který kupoval sazenice marihuany, které pak prodával svým komplicům. Ti následně rostliny vypěstovali, sušinu z nich poté prodávali v jednom z klubů v Praze 3. Bar zásobovali dvakrát týdně, vždy dovezli okolo kilogramu „trávy“.

„Kriminalisté v této souvislosti zadrželi celkem deset mužů ve věku od třiatřiceti do třiasedmdesáti let. Zadržení probíhalo v jeden okamžik na několika místech České republiky,“ uvedl pro Blesk.cz Jaromír Badin, vedoucí protidrogového oddělení. Například při domovních prohlídkách v dětském pokoji v jednom z bytů, kde policie zasahovala, schovávali za hračkami jeden milion korun v hotovosti.

Fénixovy slzy

Kromě marihuany objevili také asi 400 mililitrů takzvaných Fénixových slz. Ty byly pro kriminalisty překvapením, protože se s nimi v takovém množství u žádného jiného případu nesetkali. Jedná se o velmi silný extrakt z marihuany, který může při vyšší dávce způsobit smrt. Jedna kapka by mohla zabít i malé dítě a má sílu jako vysoce kvalitní „joint“ marihuany.

„Všichni zadržení byli obviněni z trestného činu nedovolená výroba a jiné nakládání s omamnými a psychotropními látkami a s jedy, za což vzhledem k rozsahu množství prodané drogy některým z nich hrozí až dvanáctiletý pobyt za mřížemi. Tři z nich jsou stíháni vazebně,“ doplnil policejní mluvčí Jan Daněk.

Celou činnost muži provozovali několik let. „Odhadem hlavní organizátor měsíčně prodal osm kilogramů marihuany při ceně asi 90 tisíc korun za kilo. Muži také používali různé krycí výrazy pro předání drog jako třeba „svačina“. Když si objednávali drogy, tak o množství v gramech mluvili jako o metrech čtverečních s tím, že shánějí pronájem bytu o takové velikosti,“ dodal na závěr Badin.
Fotogalerie
10 fotografií