Osudné noci 8. března se Karel Š. vydal na neplánovanou návštěvu za svým kamarádem, u kterého se zdržovali i dva sourozenci. Dle svědectví jednoho z nich se pak chvíli společně dívali na film, když se obviněný začal chovat podivně. Nejdříve si pohrával s boxerem, posléze s nožem, když zničehonic na ostatní zaútočil.

Útočník si svůj čin nepamatuje

Karel Š., který bezdůvodně své tři kamarády napadl nožem, si ze samotného činu nic nepamatuje. Vybavují se mu jen útržky. „Už hodinu předtím, než se to stalo, mi nebylo dobře. Měl jsem divné přeludy v hlavě,“ vypovídal před soudem, „dostal jsem vidiny, nějaké halucinace ve tvaru démonů. Nedokázal jsem si uvědomit, co se se mnou děje.“

Všichni tři vrstevníci utržili četná bodná a řezná poranění, než se jim podařilo útočníka zpacifikovat. Jeden ze sourozenců na těžká poranění plic a srdce později zemřel. Sám Karel Š. poté z místa činu ujel za svým kamarádem. Ten jej kvůli vlastním poraněním, která si dle posudků způsobil sám, odvezl do péče lékařů. Právě v nemocnici se agresor podle svých slov „probudil“ z halucinací. Nic předtím si totiž nevybavuje.

Útočil pod vlivem?

Soud v současné době rozhoduje, zda byl Karel Š. v době útoku nepříčetný z toxických, nebo schizofrenních důvodů. Dlouhodobě totiž požíval drogy. Marihuanu ještě před vychozením základní školy a pervitin 6 let. Rozbor krve však přítomnost amfetaminů a metamfetaminů v den útoku neprokázal. Svědecké výpovědi z řad rodiny, spolužáků i spolupracovníků se nicméně shodují na tom, že i když byl Karel Š. paranoidní a podivínský, netrpěl agresivními sklony. „Karel se ani prát neuměl, podle mě,“ sdělil soudu jeho otčím.

Ačkoliv si obviněný útok nepamatuje, jeho důsledky si uvědomuje a lituje jich. „Chtěl bych se omluvit rodině zesnulého. Je mi to líto. Nedá se to vrátit. Nedá se to odpustit. Bude mě to trápit celý život,“ uvedl skleslým hlasem směrem k pozůstalým. Svou vinu hned na úvod jednání přiznal.