Ve všech případech se zaměřovali na věci, které měly jejich oběti buď v příručních zavazadlech, nebo po kapsách svých kabátů. Zajímali je především peněženky či mobilní telefony, z batohů si pak chtěli přisvojit dokonce třeba osobní počítače a další jiné, lehce zpeněžitelné věci.

To, že se kriminalisté jednotlivých kapsa týmů činí, dokládají i meziroční výsledky. V roce 2016 pochytali detektivové 189 pachatelů kapesních krádeží, což je jednoznačně nezanedbatelné číslo. V roce letošním jich už zadrželi 241, a to jen za období od ledna do počátku listopadu.

Kapsáři si hledají oběti často v obchodních centrech:

Video
Video se připravuje ...

Muž odcizil v obchodním centru poškozeným tašku a 350 tisíc Policie ČR

Vánoční nákupy

Každý rok se pohybuje v ulicích nejvíce kapsářů kolem vánočních svátků. „Při nákupech jsme mnohdy vybaveni nemalou hotovostí, což si kapsáři velice dobře uvědomují. Zároveň také nenechavci využívají shonu, který k tomuto období neodmyslitelně patří. Díky tomu jsme roztěkaní, nepozorní a často věnujeme větší pozornost vybíranému zboží, než svým příručním zavazadlům či kapsám,“ uvedl pro Blesk.cz policejní mluvčí Tomáš Hulan.

Pokud kapsáře policisté dopadnou během činu, hrozí mu vysoký trest. „Všichni zadržení ze začátku listopadu jsou nyní podezřelí z trestného činu krádež, za který jim v případě odsouzení hrozí trest odnětí svobody až na dva roky. Některým z nich hrozí až tříletý žalář, neboť se takového jednání dopustili opakovaně,“ doplnil na závěr Hulan.