Zelený paprsek piloty oslepil. „Byť se jednalo o velice krátký okamžik, mohl mít v důsledku možná dokonce až tragické následky. Naštěstí piloti vyvstalou situaci, především díky své profesionalitě, zvládli a cenný náklad dopravili na místo určení v pořádku a včas,“ uvedl policejní mluvčí Tomáš Hulan.

Okamžitě se ale rozběhla velká pátrací akce po tom, kdo na piloty svítil. Ukázalo se, že to má na svědomí teprve šestiletý chlapec a jeho bratr. Ti se před spaním nudili, a krátili si tak dlouhou chvíli.

Vyhnou se trestu

„Na základě těchto zjištěných skutečností zůstane toto jednání nepotrestáno, neboť chlapce nelze s ohledem na jeho věk trestně stíhat. Nicméně kriminalisté předali odpovídající penzum zjištěných informací orgánu sociálně právní ochrany dítěte k přijetí odpovídajících opatření,“ dodal Hulan.

Kriminalisté celou událost prošetřovali pro podezření z trestného činu obecné ohrožení. Pokud by se tohoto jednání dopustila osoba plnoletá a trestně stíhatelná, hrozil by jí v případě odsouzení trest odnětí svobody až na tři roky.