Velký zátah se jim povedl po dlouhých měsících sledování. Kriminalisté zadrželi několik kilogramů drog v Praze, středních Čechách a také v jižních Čechách v domech, které si muži zřejmě pořídili z peněz za drogy a koupili si je, aby rozšířili své aktivity.

„Kriminalisté protidrogového oddělení Prahy 1 zadrželi tři pachatele, kteří provozovali pěstírny v různých částech republiky. Hlavní z pachatelů měl pět pěstíren. Všechny byly v chodu a obsahovaly mnoho rostlin s konopím i stanů pro jejich pěstování,“ řekl pro Blesk.cz jeden z kriminalistů.

Postupem času mu původní prostory nestačily, proto se rozhodl o rozšíření pěstíren dále. „Postupně si koupil tři rodinné domky na samotě, kde si zřídil další pěstírny. Vzhledem k množství, které vyrobil, je zřejmé, že marihuanu prodával dále. Tomu pěstování se věnoval několik let. Pachatel by si následným prodejem mohl přijít na minimálně stovky tisíc korun,“ řekl dále kriminalista.

Úředník na Úřadu vlády

Všichni tři byli přitom zdánlivě obyčejní zaměstnanci. Jeden z nich pracoval jako automechanik, další koloroval staré filmy a poslední z nich pracoval ve státní sféře.

Zřejmě jim ale jejich výdělek nestačil, a proto se věnovali této činnosti. „Všichni tři pachatelé jsou stíháni na svobodě, hrozí jim trest odnětí svobody až na deset let. U hlavního pachatele může dojít i ke zpřísnění sazby,“ doplnil kriminalista.

Přitom hlavní strůjce byl už jednou v minulosti trestán. Jeho komplicové ale žádnou trestnou minulost podle policie nemají. „Zároveň byli všichni tři aktivními uživateli drog,“ doplnil na závěr policista. 

Fotogalerie
7 fotografií