Začalo to jako obyčejná hádka – loni 18. prosince muž zablokoval svým vozem auto, v němž do Zásadské ulice na Střížkově přijel Vjačeslav Lysenko. Jenže po pár ostrých slovech se muži začali přít také fyzicky.

„Obviněný v průběhu fyzické potyčky vytáhl z kapsy kalhot blíže nezjištěný, pravděpodobně zavírací nůž a poškozeného v úmyslu jej usmrtit dvakrát bodnul do hrudníku a zad,“ popsala obžaloba jednání rozzuřeného Lysenka, kterému za pokus o vraždu hrozí až 18 let vězení.

 

Útočník napadenému přeťal mezižeberní tepnu a žílu, nůž zasáhl i srdce. Napadený měl obrovské štěstí, že vůbec přežil. „Tato zranění poškozeného bezprostředně ohrožovala na životě, přičemž ke smrti nedošlo jen díky včas poskytnuté vysoce specializované odborné lékařské pomoci,“ shrnulo státní zastupitelství s tím, že útočník se trefil jen dva milimetry od levé věnčité tepny. Při jejím poranění by napadený řidič zemřel.

Případ začne v pondělí projednávat pražský městský soud.

Obžaloba viní dvaatřicetiletého Lysenka také z padělání veřejné listiny, protože po konfliktu s řidičem se policii prokázal falešným rumunským dokladem totožnosti. Muž čeká na soudní proces v pankrácké vazební věznici.